ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA Z CUKINII PO GRECKU

ZAPIEKANKA Z CUKINII PO GRECKU

nazwa

Wykonanie

Zapiekanki lubię za wszystko: za smakowity wygląd, za ciepły, roztopiony ser, za mały nakład pracy, jakiego wymagają, za wszechstronność. Większość z nich równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. Można je podawać jako osobne danie, jako dodatek do dania głównego oraz jako przystawkę.
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Ja od siebie do zapiekanki dodałam jeszcze: czosnek, szczypior – zaostrzyły smak i nadały potrawie „charakteru” oraz orzeszki piniowe – dla urody.
Następnym razem, dołożę jeszcze oregano. Będzie jeszcze bardziej „po grecku” ;)
Inspiracją był przepis zaczerpnięty z książki „Schudnij z Montignakiem”
Składniki:
2 średnie cukinie (u mnie żółte)
200 g sera feta
3 jajka
60 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do wysmarowania formy
1-2 łyżki posiekanego szczypioru (lub cebuli dymki)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka orzeszków piniowych
(polecam dodatkowo dodanie 1 łyżeczki oregano)
Wykonanie:
Cukinie umyć i odkroić końce.
Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i gotować w nim cukinie w całości około 5 minut. Odlać cukinie przez sitko i pozostawić do osączenia.
Odkroić kilka plasterków cukinii i odłożyć. Pozostałą ostudzoną cukinię pokroić w kostkę, włożyć do sitka i dobrze odsączyć.
Ser feta rozgnieść widelcem na talerzu.
W dużej misce roztrzepać jajka za pomocą trzepaczki. Dodać rozgnieciony ser feta, starty parmezan (zostawić odrobinę do posypania wierzchu zapiekanki), posiekany szczypior oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Włożyć do tego pokrojoną w kostkę cukinię.
Masę z cukinii i sera włożyć do posmarowanej oliwą z oliwek formy i przykryć plasterkami cukinii. Posypać po wierzchu orzeszkami piniowymi, resztą startego parmezanu oraz skropić oliwą z oliwek.
Piec około 40 minut w rozgrzanym do 170-180 stopni piekarniku na brązowo-złoty kolor.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/04/zapiekanka-z-cukinii-po-grecku