Wykonanie
Bardzo fajna wytrawna „marmolada” z
cukinii. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do
mięsa, jak i na zimno, jako pasta do smarowania
pieczywa.Robi się ją szybko i łatwo. Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:1 średnia
cukinia1-2
cebule dymki lub 1
por – drobno posiekane1-2 ząbki
czosnku – przeciśnięte3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku1 łyżka tartego
parmezanu (opcjonalnie)Wykonanie:
Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak najwięcej soku.W rondlu rozgrzać
oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z
czosnkiem. Dodać startą
cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji „marmolady” (20-30 minut). Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
parmezanem.Podawać jako dodatek do
mięs (np. „farsz” do grillowanego
kurczaka) lub jako „smarowidło” do
pieczywa.Smacznego:)