ßßß
Bardzo fajna wytrawna „marmolada” z cukinii. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do mięsa, jak i na zimno, jako pasta do smarowania pieczywa.Robi się ją szybko i łatwo. Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:1 średnia cukinia1-2 cebule dymki lub 1 por – drobno posiekane1-2 ząbki czosnku – przeciśnięte3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smaku1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)Wykonanie:Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak najwięcej soku.W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startą cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji „marmolady” (20-30 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem.Podawać jako dodatek do mięs (np. „farsz” do grillowanego kurczaka) lub jako „smarowidło” do pieczywa.Smacznego:)