Wykonanie
Pieczone plastry
cukinii, podawane na gorąco z dowolnym sosem mogą stanowić wspaniały lunch lub obiad!Wspaniale smakują także na zimno.Jeśli podamy je z sosem
tuńczykowym będą smakowitą przystawkę, a dodane do dowolnej sałatki bardzo ją wzbogacą!Zachęcam do upieczenia od razu większej ilości:)Uwaga:)W podobny sposób można także przyrządzić plastry
bakłażana. Musimy jednak pamiętać, aby
bakłażana po pokrojeniu, posypać obficie
solą i pozostawić na sicie na około pół godziny, aby odciekł gorzkawy sok. Następnie opłukać pod zimną
wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki:
cukiniasól i
pieprzoliwa z oliwektarty
parmezanWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Cukinię pokroić na plastry grubości 5-7 mm. Każdy plaster posmarować z obu stron
oliwą z oliwek, oprószyć
solą i
pieprzem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce.Na koniec posypać tartym
parmezanem i wstawić do piekarnika.Piec 20-30 minut, aż
cukinia ładnie się zarumieni.Podawać:– na gorąco: jako dodatek do
mięsa,
ryby; polane dowolnym sosem (
pomidorowym, adżika,
serowym,
grzybowym…) jako osobne danie;– na zimno: z
twarożkiem, z sosem
tuńczykowym jako przekąskę; jako dodatek do dowolnej sałatki;Smacznego:)