ßßß
Najsmaczniejsza jest młoda cukinia/15-20 cm/ z delikatną , skórką i miąższem ledwo widocznym. Takie warzywo można dodawać do wszystkiego razem ze skórką.Cukinia zawiera spore ilości witaminy A, B C i K oraz niewielkie ilości soli mineralnych ,dobrze oddziałuje na układ krwionośny ,ma niewiele kalorii. Połączenie cukinii z makaronem jest świetnymdaniem niskokalorycznym ,a śmietanę można śmiało zastąpić dobrym jogurtem ,lub chudą ricottą.
Składniki:/ 2 porcje//1 cukinia180 g makaronu/kokardki/1 mała cebula2 łyżki oliwy z oliwek80 ml słodkiej śmietany/do gotowania/sólpieprzser parmezanzielona pietruszka
Wykonanie:Nastawić makaron i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać startą cukinię i dusić chwilę do odparowania płynu.Dodać śmietanę,doprawić do smaku,wymieszać dokładnie i chwilę gotować na małym ogniu. Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do warzyw /można posypać serem parmezan /i dobrze połączyć składniki. Przełożyć na talerze, posypać zieloną pietruszką.