ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Agata Jakubowska / Agencja
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kandyzowana skórka pomarańczowa - składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Kandyzowana skórka pomarańczowa - sposób przygotowania: Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz, dzieląc skórkę z każdej pomarańczy na 4 części. Ostrym nożem odetnij albedo (białą część skórki) - jest gorzkie. Powinna zostać bardzo cienka pomarańczowa część. Skórkę pokrój na wąskie paseczki, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Następnie odcedź i z powrotem włóż do rondla. Zalej szklanką wody i dodaj szklankę cukru. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż woda wyparuje i otrzymasz bardzo gęsty sos. Wyjmij paski z sosu, ułóż je na kratce i pozostaw na noc do wyschnięcia. Rady: - przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj - skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast konfitur do herbaty - z kandyzowanej skórki pomarańczowej możesz zrobić deser ? czekoladowe fondue: maczaj paski w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia - podobnie możesz zrobić ze skórką cytrynową
Ślimaczki drożdżowe z bakaliami
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżka ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka maki. Rozczyn przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostał a mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka oraz całe jajka, cukier i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie lub m
, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Zobacz przepis na Sernik wiedeński Sernik malinowo-borówkowy z musem
Florentynki
stosować wymiennie z morelami, a cukier brązowy zamiast białego. Aby przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową , należy obrane skórki pomarańczy zagotować w sporej ilości wody. Z ostudzonych usunąć albedo, a część pomarańczową pokroić w paseczki lub w kostkę. Z wody i cukru ugotować gęsty, ciągnący się
Czekoladopodobni
ciastek owsianych lub herbatników, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w czekoladzie Uwaga! Wersja dla dorosłych. Rodzynki moczyć w likierze co najmniej godzinę. W garnku na parze rozpuścić czekoladę i masło. Mieszając, dodawać osuszone rodzynki, pokruszone orzechy i ciasteczka, pokrojoną skórkę
Słodkie rogale od św. Marcina
migdały lub orzechy, rodzynki albo kandyzowana skórka pomarańczowa . A Wy lubicie marcińskie rogale? A może znacie dobry przepis na ten smakołyk? Podzielcie się swoimi rogalikowymi Trikami z czytelnikami Ugotuj.to. ? Rogale marcińskie Ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml mleka (ciepłej) 1 jajko 12 dag
Słodkie rogale od św. Marcina
bakalie, np. mielone migdały lub orzechy, rodzynki albo kandyzowana skórka pomarańczowa . A Wy lubicie marcińskie rogale? A może znacie dobry przepis na ten smakołyk? Podzielcie się swoimi rogalikowymi trikami z czytelnikami Ugotuj.to? Szukasz przepisu na rogale? Ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml
Świąteczne standardy
łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody masło lub margaryna do natłuszczenia foremki 150 g dżemu pomarańczowego 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej W misce wymieszaj mąkę z sodą i
Mazurki
gorącą śmietanę. Masę lekko ostudzić, dodać bakalie i wylać na podstawę mazurka. Ciasto udekorować świątecznie. MAZUREK MAKOWY BOŻENY SIKOŃ (HOTEL SOBIESKI): Blaty makowe: 250 g maku, mleko do zaparzenia maku, 9 jajek, 90 g cukru, 90 g miodu naturalnego, 90 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164675599/kandyzowana+skorka+pomaranczowa/p