Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Junona Lamcha-Grynberg

Fot. Agata Jakubowska / AgencjaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kandyzowana
skórka pomarańczowa - składniki:skórka z 5
pomarańczy1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyKandyzowana
skórka pomarańczowa - sposób przygotowania:
Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz, dzieląc skórkę z każdej
pomarańczy na 4 części.
Ostrym nożem odetnij albedo (białą część skórki) - jest gorzkie. Powinna zostać bardzo cienka pomarańczowa część. Skórkę pokrój na wąskie paseczki, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Następnie odcedź i z powrotem włóż do rondla. Zalej szklanką
wody i dodaj szklankę
cukru. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż
woda wyparuje i otrzymasz bardzo gęsty sos. Wyjmij paski z sosu, ułóż je na kratce i pozostaw na noc do wyschnięcia. Rady: - przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj - skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać
syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast
konfitur do
herbaty - z kandyzowanej
skórki pomarańczowej możesz zrobić deser ?
czekoladowe fondue: maczaj paski w roztopionej gorzkiej
czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia - podobnie możesz zrobić ze
skórką cytrynowąŚlimaczki
drożdżowe z
bakaliamiDrożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżka ciepłego
mleka, 1 łyżeczka
cukru i 1 łyżka
maki. Rozczyn przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostał a
mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe
mleko,
żółtka oraz całe
jajka,
cukier i roztopione, ostudzone
masło. Wyrabiać ręcznie lub m, kandyzowaną
skórkę pomarańczową oraz
płatki migdałów. Zobacz przepis na Sernik wiedeński Sernik
malinowo-
borówkowy z musemFlorentynki

stosować wymiennie z
morelami, a
cukier brązowy zamiast białego. Aby przygotować kandyzowaną
skórkę pomarańczową , należy obrane skórki
pomarańczy zagotować w sporej ilości
wody. Z ostudzonych usunąć albedo, a część
pomarańczową pokroić w paseczki lub w kostkę. Z
wody i
cukru ugotować gęsty, ciągnący sięCzekoladopodobni
ciastek owsianych lub
herbatników, 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej w
czekoladzie Uwaga! Wersja dla dorosłych.
Rodzynki moczyć w
likierze co najmniej godzinę. W garnku na parze rozpuścić
czekoladę i
masło. Mieszając, dodawać osuszone
rodzynki, pokruszone
orzechy i
ciasteczka, pokrojoną skórkęSłodkie
rogale od św. Marcina
migdały lub
orzechy,
rodzynki albo kandyzowana
skórka pomarańczowa . A Wy lubicie marcińskie rogale? A może znacie dobry przepis na ten smakołyk? Podzielcie się swoimi rogalikowymi Trikami z czytelnikami Ugotuj.to. ?
Rogale marcińskie Ciasto: 600 g
mąki pszennej 300 ml
mleka (ciepłej) 1
jajko 12 dagSłodkie
rogale od św. Marcina
bakalie, np. mielone
migdały lub
orzechy,
rodzynki albo kandyzowana
skórka pomarańczowa . A Wy lubicie marcińskie rogale? A może znacie dobry przepis na ten smakołyk? Podzielcie się swoimi rogalikowymi trikami z czytelnikami Ugotuj.to? Szukasz przepisu na rogale? Ciasto: 600 g
mąki pszennej 300 mlŚwiąteczne standardy

łyżeczki mielonego
ziela angielskiego 1/2 łyżeczki
soli 2/3 szklanki gorącej
wody masło lub
margaryna do natłuszczenia foremki 150 g
dżemu pomarańczowego 2 tabliczki (200 g)
gorzkiej czekolady 1/3 szklanki
śmietanki 30 proc. 100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej W misce wymieszaj
mąkę z
sodą iMazurki

gorącą
śmietanę. Masę lekko ostudzić, dodać
bakalie i wylać na podstawę mazurka. Ciasto udekorować świątecznie. MAZUREK MAKOWY BOŻENY SIKOŃ (HOTEL SOBIESKI): Blaty
makowe: 250 g
maku,
mleko do zaparzenia
maku, 9
jajek, 90 g
cukru, 90 g
miodu naturalnego, 90 g
rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki