Wykonanie

Składniki:» 450g przesianej
mąki pszennej,» około 300ml gorącej
wody,» 50g
masła,» szczypta
soli,» ok 300g
borówek.1.
Masło rozpuszczam w wodzie, następnie dodaję je do
mąki ze szczyptą
soli i wyrabiam ciasto (do momentu aż zacznie odstawać od ręki). Ciasto odstawiam na około pół godziny i przykrywam wilgotną ściereczką.

2. Po około 30 minutach ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4mm i wycinam kółka za pomocą szklanki (można również użyć do tego specjalnej foremki do lepienia pierogów).

3. Na środku wyciętego z ciasta kółeczka układam około 3-5
borówek (w zależności od wielkości) i formuję pieroga.

Gotowe pierogi mrożę, albo od razu wrzucam do wrzącej, osolonej
wody i gotuję je do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Do
wody, można dodać małą łyżeczkę
oleju, dzięki temu pierogi nie będą się zlepiać.I na koniec najprzyjemniejsza część... Ja najbardziej lubię podane z kwaśną
śmietanką i
cukrem :-) Smacznego!