ßßß
Składniki:» 450g przesianej mąki pszennej,» około 300ml gorącej wody,» 50g masła,» szczypta soli,» ok 300g borówek.1. Masło rozpuszczam w wodzie, następnie dodaję je do mąki ze szczyptą soli i wyrabiam ciasto (do momentu aż zacznie odstawać od ręki). Ciasto odstawiam na około pół godziny i przykrywam wilgotną ściereczką.
2. Po około 30 minutach ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4mm i wycinam kółka za pomocą szklanki (można również użyć do tego specjalnej foremki do lepienia pierogów).
3. Na środku wyciętego z ciasta kółeczka układam około 3-5 borówek (w zależności od wielkości) i formuję pieroga.
Gotowe pierogi mrożę, albo od razu wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję je do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody, można dodać małą łyżeczkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się zlepiać.I na koniec najprzyjemniejsza część... Ja najbardziej lubię podane z kwaśną śmietanką i cukrem :-) Smacznego!