ßßß
Ciasto miękkie i delikatne z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej,masy marchwiowo-pomarańczowej,czekolady, konfitury pomarańczowej, prażonych płatków migdałowych. Niesamowity zapach roznosi się po kuchni.Ciasto:- 3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia- 3/4 szklanki cukru- 1 i 1/4 szklanki mąki- 1 opakowanie cukru waniliowego- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady- 3 jaja- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy- 2 łyżki kakao- 120 g konfitury z pomarańczy (pół małego słoiczka)- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- aromat pomarańczowyMasa marchwiowo-pomarańczowa:- 250 ml soku przecierowego marchwiowo-pomarańczowego- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukremWierzch:- 100 g płatków migdałowychMasło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, konfiturę i aromat. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać.Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.