ßßß Cookit - przepis na Ptysie z malinową śmietanką

Ptysie z malinową śmietanką

nazwa

Wykonanie

Kto lubi ptysie? Na pewno mój mąż! Ptysie są bardzo łatwe w wykonaniu i można je napełnić praktycznie czym tylko dusza zabraknie. Jak dla mnie idealny deser na Sylwestra! Piekę ptysie rano, a kiedy przyjdzie pora na deser, napełniam ptysie śmietanką i prószę cukrem pudrem. Ciasto ptysiowe to ciasto zaparzane podobne do tego, z którego piecze się karpatkę .
Składniki: na 12 ptysiów
Ciasto zaparzane
75 g masła
200 ml wody
200 ml mąki
3 jajka
szczypta soli
Nadzienie
300 ml śmietanki, u mnie 38%
100 g malin, u mnie mrożone
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru do posypania
Zagotuj masło i wodę. Gotuj aż masło całkowicie się rozpuści. Przesiej mąkę i dodaj do maślanej wody. Ķieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy, która swobodnie odchodzi od dna naczynia. Zdejmij z ognia. Dodaj po jednym jajku stale miksując. Napełnij szprycę masą ptysiową i wyciśnij 12 ptysiów w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj szerokiej nakładki. Piecz ptysie w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 20 minut. Ostudź i przekrój na pół.
Maliny rozmroź i wymieszaj z cukrem. Przetrzyj przez sito. Ubij śmietankę na sztywno i połącz z malinowym musem. Przełóż malinową śmietankę do cukierniczego worka zakończonego ozdobną końcówką i napełnij ptysie. Oprósz cukrem pudrem.
Polecane przepisy
No wreszcie karpatka!
Pomarańczowy budyń na deser
Deser roden z Budapesztu
Pyszny deser na sobotni wieczór
Deser gino
Źródło:http://codojedzenia.pl/ptysie-z-malinowa-smietanka