Wykonanie
Kto lubi ptysie? Na pewno mój mąż! Ptysie są bardzo łatwe w wykonaniu i można je napełnić praktycznie czym tylko dusza zabraknie. Jak dla mnie idealny deser na Sylwestra! Piekę ptysie rano, a kiedy przyjdzie
pora na deser, napełniam ptysie
śmietanką i prószę
cukrem pudrem. Ciasto ptysiowe to ciasto zaparzane podobne do tego, z którego piecze się karpatkę .

Składniki: na 12 ptysiówCiasto zaparzane75 g
masła200 ml
wody200 ml
mąki3
jajkaszczypta
soliNadzienie300 ml
śmietanki, u mnie 38%100 g
malin, u mnie mrożone3 łyżki
cukru2 łyżki
cukru pudru do posypania

Zagotuj
masło i
wodę. Gotuj aż
masło całkowicie się rozpuści. Przesiej
mąkę i dodaj do
maślanej wody. Ķieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy, która swobodnie odchodzi od dna naczynia. Zdejmij z ognia. Dodaj po jednym
jajku stale miksując. Napełnij szprycę masą ptysiową i wyciśnij 12 ptysiów w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj szerokiej nakładki. Piecz ptysie w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 20 minut. Ostudź i przekrój na pół.
Maliny rozmroź i wymieszaj z
cukrem. Przetrzyj przez sito. Ubij
śmietankę na sztywno i połącz z
malinowym musem. Przełóż
malinową śmietankę do cukierniczego worka zakończonego ozdobną końcówką i napełnij ptysie. Oprósz
cukrem pudrem.Polecane przepisyNo wreszcie karpatka!
Pomarańczowy budyń na deserDeser roden z BudapesztuPyszny deser na sobotni wieczórDeser
gino