ßßß
Składniki: na 12 ptysiówCiasto zaparzane75 g masła200 ml wody200 ml mąki3 jajkaszczypta soliNadzienie300 ml śmietanki, u mnie 38%100 g malin, u mnie mrożone3 łyżki cukru2 łyżki cukru pudru do posypania
Zagotuj masło i wodę. Gotuj aż masło całkowicie się rozpuści. Przesiej mąkę i dodaj do maślanej wody. Ķieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy, która swobodnie odchodzi od dna naczynia. Zdejmij z ognia. Dodaj po jednym jajku stale miksując. Napełnij szprycę masą ptysiową i wyciśnij 12 ptysiów w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj szerokiej nakładki. Piecz ptysie w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 20 minut. Ostudź i przekrój na pół.Maliny rozmroź i wymieszaj z cukrem. Przetrzyj przez sito. Ubij śmietankę na sztywno i połącz z malinowym musem. Przełóż malinową śmietankę do cukierniczego worka zakończonego ozdobną końcówką i napełnij ptysie. Oprósz cukrem pudrem.Polecane przepisyNo wreszcie karpatka!Pomarańczowy budyń na deserDeser roden z BudapesztuPyszny deser na sobotni wieczórDeser gino