Wykonanie
To ciasto nie jest jakąś nowością u nas - bardzo często robię je w sezonie
truskawkowym - przy czym
owocem przewodnim są wtedy
truskawki. Z
malinami sprawa ma się bardzo podobnie - tylko trzeba pamiętać, by masa była nie za słodka - bo
maliny są słodziutkie :) Ale połączenie
malin,
mięty i masy
śmietanowo-
mascarpone jest absolutnie wspaniałe!
Składniki:Składniki na ciasto:250 g
mąki125 g
masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
soli40 ml zimnej
wodySkładniki na nałożenie:pudełeczko
malin250 ml schłodzonej
śmietanki do ubijania(30%)250 g schłodzonego
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudrukilka listków
miętyWykonanie:Po pierwsze przygotowujemy ciasto.Ciasto jest niewymagające - Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schować do lodówki. Można też wszystkie składniki poza
wodą wrzucić do malaksera - wymieszać, dodać
wodę, wymieszać - i ciasto gotowe.Ciasto powinno spędzić choć chwilę w lodówce.Następnie rozwałkować ciasto i ułożyc na formie do tarty. Ponoć jak w takiej formie się wstawi je do lodówki na pół godziny, to podczas pieczenia się nie skurczyło.Piec ok 20 min w 190 st. (*)Teraz krem:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier. Do takiej masy dodajemy
serek mascarpone. Wykładamy ciasto kremem, układamy następnie
maliny, wkładamy liście
mięty.Całość wkładamy do lodówki na czas jakiś - by krem stężał.Przyznaję, że najlepsze ciasto było następnego dnia... ;)(*) - Aby ciasto się nie podniosło, można na pierwsze 10 min połozyć na cieście pergamin i przysypać
grochem. No i też dobrze jest nakłóć ciasto widelcem.
Wydrukuj przepis