ßßß Cookit - przepis na Tarta truskawkowa z mascarpone

Tarta truskawkowa z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Historia jest krótka. Była okazja, były truskawki. No i potrzeba.. Czegoś dobrego.. Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu TEGO przepisu.. I wiecie co? Znalazł się ;) O tu . Dokonałam małych modyfikacji (nie dałam czekolady, zamiast melisy dałam liście mięty... ) co moim zdaniem zadziałało dobrze. Ciasto wyszło absolutnie przepysznie. Wiem, że tak mówię często - ale tym razem jest to opinia mojej lepszej połowy (w końcu z myslą o nim je robiłam.. przyznaję...).
Pomyślcie tylko: połączenie truskawek i serka mascarpone.
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody
Składniki na nałożenie:
ok. 900 g truskawek (w zależności od upodobań można część przepołowić, część zostawić w całości, z części usunąć szypułki, z części nie)
250 ml schłodzonej śmietanki do ubijania(30%)
250 g schłodzonego serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
kilka listków mięty
Wykonanie:
Po pierwsze przygotowujemy ciasto.
Ciasto jest niewymagające - Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schować do lodówki. Można też wszystkie składniki poza wodą wrzucić do malaksera - wymieszać, dodać wodę, wymieszać - i ciasto gotowe.
Ciasto powinno spędzić choć chwilę w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i ułożyc na formie do tarty. Ponoć jak w takiej formie się wstawi je do lodówki na pół godziny, to podczas pieczenia się nie skurczyło.
Piec ok 20 min w 190 st. (*)
Teraz krem:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Do takiej masy dodajemy serek mascarpone. Wykładamy ciasto kremem, układamy następnie truskawki, wkładamy liście mięty i posypujemy lekko cukrem pudrem (1 łyżka wystarczy).
Całość wkładamy do lodówki na czas jakiś - by krem stężał.
Przyznaję, że najlepsze ciasto było następnego dnia... ;)
(*) - Aby ciasto się nie podniosło, można na pierwsze 10 min połozyć na cieście pergamin i przysypać grochem. No i też dobrze jest nakłóć ciasto widelcem.
Nie mogłam się powstrzymac i jeszcze jedno zdjęcie dorzucam .. ;)
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2013/06/tarta-truskawkowa-z-mascarpone.html