Wykonanie
Historia jest krótka. Była okazja, były
truskawki. No i potrzeba.. Czegoś dobrego.. Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu TEGO przepisu.. I wiecie co? Znalazł się ;) O tu . Dokonałam małych modyfikacji (nie dałam
czekolady, zamiast
melisy dałam liście
mięty... ) co moim zdaniem zadziałało dobrze. Ciasto wyszło absolutnie przepysznie. Wiem, że tak mówię często - ale tym razem jest to opinia mojej lepszej połowy (w końcu z myslą o nim je robiłam.. przyznaję...).Pomyślcie tylko: połączenie
truskawek i
serka mascarpone.
Składniki:Składniki na ciasto:250 g
mąki125 g
masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
soli40 ml zimnej
wodySkładniki na nałożenie:ok. 900 g
truskawek (w zależności od upodobań można część przepołowić, część zostawić w całości, z części usunąć szypułki, z części nie)250 ml schłodzonej
śmietanki do ubijania(30%)250 g schłodzonego
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudrukilka listków
miętyWykonanie:Po pierwsze przygotowujemy ciasto.Ciasto jest niewymagające - Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schować do lodówki. Można też wszystkie składniki poza
wodą wrzucić do malaksera - wymieszać, dodać
wodę, wymieszać - i ciasto gotowe.Ciasto powinno spędzić choć chwilę w lodówce.Następnie rozwałkować ciasto i ułożyc na formie do tarty. Ponoć jak w takiej formie się wstawi je do lodówki na pół godziny, to podczas pieczenia się nie skurczyło.Piec ok 20 min w 190 st. (*)Teraz krem:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier. Do takiej masy dodajemy
serek mascarpone. Wykładamy ciasto kremem, układamy następnie
truskawki, wkładamy liście
mięty i posypujemy lekko
cukrem pudrem (1 łyżka wystarczy).Całość wkładamy do lodówki na czas jakiś - by krem stężał.Przyznaję, że najlepsze ciasto było następnego dnia... ;)(*) - Aby ciasto się nie podniosło, można na pierwsze 10 min połozyć na cieście pergamin i przysypać
grochem. No i też dobrze jest nakłóć ciasto widelcem.
Nie mogłam się powstrzymac i jeszcze jedno zdjęcie dorzucam .. ;)
Wydrukuj przepis