ßßß
Najpierw miały być kolejne ciasteczka, p otem był pomysł klasycznej babki piaskowej, którą bardzo lubimy, a skończyło się na cieście ucieranym z malinami i kruszonką :).Ciasto wyszło pyszniutkie. Puszyste, wilgotne z nutką malinową. Pycha!Składniki:200g masłaszczypta soli160g cukru4 jajka200g mąki pszennej tortowej1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukrumaliny ( ja użyłam mrożonych )Bardzo ważne jest, żeby temperatura wszystkich składników była pokojowa. To jest zasada ciasta ucieranego. Nie raz już zaliczyłam "zważenie " masy przy łączeniu masła i jajek. Dlatego jest to tak bardzo ważne.Ponieważ dzisiaj pomysł tego ciasta wyszedł spontanicznie, składniki nie były wcześniej przygotowane, w związku z tym próbowałam przyspieszyć ogrzanie się jajek i masła, i w miseczkach postawiłam je w pobli ż u kaloryfera :). Pomysł był dobry. Masa się nie zważył a :)Ale po kolei :Mąkę przesianą na sitku połączyłam razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.Mikserem utarłam masło na puszystą masę, dodałam cukier i szczyptę soli i ucierałam dalej, aż cukier się rozpuści. Ucierając cały cza s dodawałam po jednym jajku i dalej miksowałam. Na koniec po jednej łyżce wsypywałam przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i cały czas miksowałam na puszystą masę.Ciasto przelałam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie posypałam mąką ziemniaczaną, a na to delikatnie ułożyłam rozmrożone maliny ( maliny miały temp. pokojową, bałam się położenia zamrożonych owoców, żeby nie doszło do zakalca, choć wyczytałam w internecie, że można użyć mrożonych, ale obtoczonych mąką ziemniaczaną, no ale ja zrobiłam po mojemu :) ).Na wierzchu maliny posypałam kruszonką i ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni ) na 60 minut.Przepis na kruszonkę:150g mąki100g schłodzonego masła50g cukruSkładniki połączyłam w miseczce i roztarłam palcami na kruszonkę.


