Wykonanie

Najpierw miały być kolejne
ciasteczka, p otem był pomysł klasycznej babki piaskowej, którą bardzo lubimy, a skończyło się na cieście ucieranym z
malinami i kruszonką :).Ciasto wyszło pyszniutkie. Puszyste, wilgotne z nutką
malinową. Pycha!Składniki:200g
masłaszczypta
soli160g
cukru4
jajka200g
mąki pszennej tortowej1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukrumaliny ( ja użyłam mrożonych )Bardzo ważne jest, żeby temperatura wszystkich składników była pokojowa. To jest zasada ciasta ucieranego. Nie raz już zaliczyłam "zważenie " masy przy łączeniu
masła i
jajek. Dlatego jest to tak bardzo ważne.Ponieważ dzisiaj pomysł tego ciasta wyszedł spontanicznie, składniki nie były wcześniej przygotowane, w związku z tym próbowałam przyspieszyć ogrzanie się
jajek i
masła, i w miseczkach postawiłam je w pobli ż u kaloryfera :). Pomysł był dobry. Masa się nie zważył a :)Ale po kolei :
Mąkę przesianą na sitku połączyłam razem z
budyniem i
proszkiem do pieczenia.Mikserem utarłam
masło na puszystą masę, dodałam
cukier i szczyptę
soli i ucierałam dalej, aż
cukier się rozpuści. Ucierając cały cza s dodawałam po jednym
jajku i dalej miksowałam. Na koniec po jednej łyżce wsypywałam przygotowaną
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
budyniem i cały czas miksowałam na puszystą masę.Ciasto przelałam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie posypałam
mąką ziemniaczaną, a na to delikatnie ułożyłam rozmrożone
maliny (
maliny miały temp. pokojową, bałam się położenia zamrożonych
owoców, żeby nie doszło do zakalca, choć wyczytałam w internecie, że można użyć mrożonych, ale obtoczonych
mąką ziemniaczaną, no ale ja zrobiłam po mojemu :) ).Na wierzchu
maliny posypałam kruszonką i ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni ) na 60 minut.Przepis na kruszonkę:150g
mąki100g schłodzonego
masła50g
cukruSkładniki połączyłam w miseczce i roztarłam palcami na kruszonkę.



