ßßß
Ciasto z owocami – łatwe, nie wymagające zbyt wiele pracy i praktycznie nie do zepsucia. Było naprawdę pyszne i we dwójkę zjedliśmy całą blachę w niespełna 2 dni. Ciasto jest puszyste i delikatne, nie jest też zbyt słodkie, dzięki czemu świetnie pasowało zarówno do herbatki na drugie śniadanie jak i na podwieczorek. Upiekłam je z mrożonymi czereśniami, ale myślę, że równie pysznie smakowałoby z truskawkami, wiśniami albo rabarbarem, którego akurat mamy dostatek o tej porze roku. Zdecydowanie polecam ten przepis każdemu, kto ma ochotę na lekkie i smaczne ciacho, ale zwłaszcza tym, którzy w pieczeniu nie czują się zbyt mocni, tak jak ja.Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki .
Co nam będzie potrzebne:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej– 200 g masła– szczypta soli– 160 g cukru– 4 duże jajka– 200 g mąki pszennej– 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 600 g dowolnych owoców (można użyć mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej, dodajemy do ciasta zamrożone)Na kruszonkę:- 150 g mąki– 100 g schłodzonego masła– 50 g cukru pudru (ja użyłam zwykłego)Przygotowanie:Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki: odmierzamy mąki i cukier, rozbijamy jajka (*pamiętajcie, żeby każde jajko rozbijać wcześniej do osobnej miseczki – gdyby przypadkiem okazało się, że któreś z nich jest zepsute nie narazimy się na konieczność wyrzucenia wszystkich składników), przygotowujemy owoce (jeśli używamy świeżych: myjemy, wyjmujemy pestki, szypułki itd, mrożonych wcześniej nie rozmrażamy, ale zamrożone dodajemy do ciasta), przygotowujemy blachę 20 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia (jeśli tak jak mi zabraknie Wam papieru, natłuśćcie blachę masłem, posypcie bułką tartą i poruszając blachą rozprowadźcie ją po wszystkich natłuszczonych bokach, nadmiar bułki wysypcie z blachy)Obie mąki (lub budyń) i proszek do pieczenia przesiewamy do miskiDo drugiej miski przekładamy miękkie masło i za pomocą miksera ucieramy je na jasną masęCały czas ucierając powoli dodajemy do ciasta sól i cukier, chwilę ucieramy i zaczynamy po kolei dodawać jajka – cały czas ucieramyKiedy składniki się połączą wyłączamy mikser i dodajemy suche składniki, które wcześniej przesialiśmy do osobnej miski, mieszamy wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką, aż masa będzie gładkaMasę przekładamy do przygotowanej wcześniej blachy, wyrównujemy i wykładamy owoceDo osobnej miski przekładamy składniki na kruszonkę i rozcieramy je za pomocą palców, aż powstaną grudki
Posypujemy ciasto kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 175ºC na ok. 45 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka (*kiedy minie właściwy czas pieczenia środek ciasta nakłuwamy zapałką, wykałaczką lub patyczkiem i sprawdzamy czy jest suchy – jeśli patyczek jest oblepiony ciastem, oznacza to, że ciasto musi poleżeć w piekarniku jeszcze kilka minut)
Napiszcie proszę jak podoba Wam się ten prosty przepis:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments