ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekjajka 3 sztukmasło 250 gramówcukier 0,75 szklaneksól według uznaniamaliny 500 gramówmleko 0,5 szklanekskórka z pomarańczy - otarta 0,5 sztukcukier 6 łyżek stołowychmąka kukurydziana 0,5 łyżek deserowycholej 1 łyżek stołowychcukier puder według uznaniaWykonanie:Do przesianej maki wsypać 6 łyżek cukru, szczyptę soli i 2 jajka. Wymieszać i wyrobić ciasto. 5 łyżek masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować olejem i pozostawić na 60 minut. W kąpieli wodnej ubić jajko z 2 łyżkami cukru i mąka kukurydzianą, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką, dodać szczyptę soli, ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu. Oczyszczone, osuszone maliny posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Resztę masła stopić i lekko ostudzić. Ciasto rozwałkować, uformować trójkąt i ułożyć na blasze posypanej mąką. posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i rozłożyć owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki. Strudel posmarować resztą masła i piec 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem lodów.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: