ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowęgierki 1 kilogramówcukier 500 gramówżelfix 2:1 1 1 1 sztukmąka 100 gramówjajka 2 sztukmasło 2 łyżek stołowychmleko według uznaniasól według uznaniaolejek pomarańczowy według uznaniaolej według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:Przesiana mąkę, szczyptę soli, jajka, stopione masło oraz łyżeczkę cukru zmiksować z taka ilością mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 60 minut. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki na gorącej, lekko posmarowanej olejem patelni.Z oczyszczonych, wydrylowanych śliwek, reszty cukru oraz żelfixu przygotować gęsta konfiturę śliwkową w/g przepisu podanego na opakowaniu żelfixu.Konfiturą smarować naleśniki i każdy składać w trójkąt. Trójkąty układać warstwami na folii aluminiowej, tworząc z nich kolo. Całość polać olejkiem pomarańczowym rozcieńczonym 1/4 szklanki wody i zwinąć w folie tak, by powstał szczelny pakunek. Wstawić go do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Przed podaniem przekładaniec posypać cukrem pudrem i ew. polać śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: