ßßß
Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe robiła moja Babcia. Zawsze patrzyłam na nią z podziwem z jaką siłą i umiejętnością wyrabia ciasto. Zapach ciasta drożdżowego pamiętam do dzisiaj i kojarzy mi się ze spokojnym i bezpiecznym domem. Niestety, nie udało mi się poznać sekretu babcinego ciasta, ponieważ zawsze odpowiadała, że robi je "na oko".Przepis na ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie. Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości. Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)Ciasto:700 g mąki tortowej5 łyżek mąki tortowej na zaczyn3 jajka2 żółtka80 g drożdży1 szklanka mleka150 g cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki oleju1/2 łyżeczki soliaromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)Kruszonka:1/4 kostki zimnego masła3 łyżki cukru pudru4 łyżki mąki tortowej1 cukier waniliowyCiasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i drożdże, które rozpuszczamy w mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Smacznego!