ßßß
ciasto:700 gram mąki pszennej5 łyżek mąki tortowej na zaczyn3 jaja2 żółtka80 gram drożdży1 szklanka mleka150 gram cukru0,5 łyżeczki soli (dałam połowę)1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki mojego cukru z wanilią, dostępny na blogu w zakładce "Domowy wyrób")0,5 szklanki olejuaromat pomarańczowy (nie dałam)kruszonka:1/4 kostki miękkiego masła3 łyżki cukru pudru4 łyżki mąki tortowej (dałam prawie 0,5 szklanki)1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią)Cukier, drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką około 30 minut (dla mnie ciasto było zbyt klejące, więc dodałam trochę mąki, wtedy ciacho było tylko leciutko lepkie, ale dobrze odchodziło od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy potroi swoją objętość ( u mnie trwało to dokładnie 70 minut) wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze podrosło.Ja zrobiłam ciasto z połowy składników, piekłam w keksówce o wymiarach 12x28 i ciasto odstawiłam w formie do wyrośnięcia na 25 minut.Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Dodałam więcej mąki, by kruszonka lepiej się formowała, ale jednocześnie była miękka i podatna na formowanie "łatek".Formować z niej łatki i układać na cieście.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
