Wykonanie
Skończyłam ostatnio czytać książkę Scotta
Jurka "Jedz i biegaj". Scott jest weganinem i ultramaratończykiem. Nie wiem czy sama odważyłam się przejść na dietę wegańską, ale na pewno przepisy Scotta zagoszczą w mojej kuchni nie raz. Już jakiś czas temu pokazywałam koktajl ze spiruliną, robiłam też obłędną owsiankę (nie doczekała się jeszcze zdjęć, ale kiedyś się
doczeka), powstało też
chili. W oryginalnej wersji
chili jest tak ostre, że nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak można je zjeść. Ja mocna zmniejszyłam ilość
chili w proszku, nie dodałam na koniec
ostrego sosu a i tak połowa rodziny stwierdziła, że danie jest za ostre. Za to syn powiedział, że to nareszcie jest prawdziwe
chili. Dodam, że nie zauważył braku
mięsa.
Składniki (na ogromny gar):2 łyżki
oleju kokosowego lub
oliwy2 posiekane ząbki
czosnku1 szklanka posiekanej
cebuli300 g drobno pokrojonych
pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk)1/2 szklanki drobno pokrojonej
zielonej papryki1/2 szklanki drobno pokrojonej
czerwonej papryki1/2 szklanki drobno pokrojonej
marchewki1
papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki)1 szklanka mrożonych
ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem
groszku)1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu
kminku)1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
chili w proszku (w oryginale 2 łyżki)2 łyżeczki
soli morskiej1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu800 g
pomidorów krojonych (z kartonu)450 g
przecieru pomidorowego450 g
fasoli z puszki450 g
czarnej fasoli z puszki450 g
czerwonej fasoli z puszki2 1/2 szklanki
wody1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam
ryż brązowy)ostry sos lub
pieprz cayenne (dla hardcorów)1/4 szklanki posiekanej
kolendry do przybrania (dałam
natkę)Wykonanie:W dużym garnku rozgrzać
olej. Wsypać
cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i
przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek
wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (
fasolę,
pomidory,
kaszę /
ryż,
wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i
kasza /
ryż będą gotowe. Doprawić ewentualnie do smaku (sosem lub
pieprzem cayenne, ja nie dodawałam). Posypać
natką /
kolendrą. Część dania można zamrozić.