ßßß
Składniki (na ogromny gar):2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy2 posiekane ząbki czosnku1 szklanka posiekanej cebuli300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk)1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki)1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku)1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu kminku)1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki)2 łyżeczki soli morskiej1/2 łyżeczki czarnego pieprzu800 g pomidorów krojonych (z kartonu)450 g przecieru pomidorowego450 g fasoli z puszki450 g czarnej fasoli z puszki450 g czerwonej fasoli z puszki2 1/2 szklanki wody1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy)ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów)1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę)Wykonanie:W dużym garnku rozgrzać olej. Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż, wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza / ryż będą gotowe. Doprawić ewentualnie do smaku (sosem lub pieprzem cayenne, ja nie dodawałam). Posypać natką / kolendrą. Część dania można zamrozić.