ßßß Cookit - przepis na Chili sin carne

Chili sin carne

nazwa

Wykonanie

Skończyłam ostatnio czytać książkę Scotta Jurka "Jedz i biegaj". Scott jest weganinem i ultramaratończykiem. Nie wiem czy sama odważyłam się przejść na dietę wegańską, ale na pewno przepisy Scotta zagoszczą w mojej kuchni nie raz. Już jakiś czas temu pokazywałam koktajl ze spiruliną, robiłam też obłędną owsiankę (nie doczekała się jeszcze zdjęć, ale kiedyś się doczeka), powstało też chili. W oryginalnej wersji chili jest tak ostre, że nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak można je zjeść. Ja mocna zmniejszyłam ilość chili w proszku, nie dodałam na koniec ostrego sosu a i tak połowa rodziny stwierdziła, że danie jest za ostre. Za to syn powiedział, że to nareszcie jest prawdziwe chili. Dodam, że nie zauważył braku mięsa.
Składniki (na ogromny gar):
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka posiekanej cebuli
300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk)
1/2 szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki
1/2 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki
1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki)
1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku)
1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu kminku)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki)
2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
800 g pomidorów krojonych (z kartonu)
450 g przecieru pomidorowego
450 g fasoli z puszki
450 g czarnej fasoli z puszki
450 g czerwonej fasoli z puszki
2 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy)
ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów)
1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę)
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż, wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza / ryż będą gotowe. Doprawić ewentualnie do smaku (sosem lub pieprzem cayenne, ja nie dodawałam). Posypać natką / kolendrą. Część dania można zamrozić.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/01/Chili-sin-carne.html