Wykonanie
Uwielbiam przepisy Jamiego Olivera, szczególnie te z książki "Każdy może gotować". Są stosunkowo proste, a przede wszystkim zawsze bardzo trafione.
Chili con carne to
bardzo pikantne danie. Uważajcie z ilością
chili jeśli lubicie mniej pikantne potrawy.Potrzebujemy (6-8 porcji):- 2 średnie
cebule,- 2 ząbki
czosnku,- 1 duża
marchewka (lub 2 mniejsze),- 2
łodygi selera naciowego,- 1
czerwona papryka,- 1 czubata łyżeczka mielonego
chilli,- 1 czubata łyżeczka mielonego
kminu,- 1 czubata łyżeczka mielonego
cynamonu,-
sól morska,- świeżo zmielony
czarny pieprz,- 400g puszka
ciecierzycy,- 400g puszka
czerwonej fasoli,- 2x400g puszki krojonych
pomidorów,- 500g
mielonego mięsa wieprzowego (w oryginale wołowe),- mały pęczek
kolendry (
rozmarynu),- 2 łyżki
octu balsamicznego,-
ryż,-
jogurt naturalny,-
oliwa.Obrać i posiekać drobno
cebulę,
marchewkę,
czosnek i
selera. Pokroić w grubszą kostkę
paprykę. Do największej patelni wlej trochę
oliwy i postaw na średnim ogniu. Wrzucić posiekane warzywa. Dodać
przyprawy ze sporą szczyptą
soli i
pieprzu. Smażyć (ciągle mieszając) ok. 7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać odcedzone
soczewicę,
fasolę i
pomidory. Dodać
mięso. Napełnić
wodą jedną pustą puszkę po pomidorach i wlać na patelnię. Dodać posiekane liście
rozmarynu,
ocet balsamiczny, doprawić sporą szczyptą
soli i
pieprzu. Całość zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, co jakiś czas mieszając. Podawać z
ryżem i
jogurtem naturalnym.