Wykonanie
Zgodnie z postem poniżej, przygotowałam dzisiaj na obiad
chilli con carne Jamiego Olivera i nikt mi nie wmówi,że gotowiec w markecie jest smaczniejszy!:) Jest to jedno z dań, które „robią się same”, a dodatkowo Jamie uprościł tradycyjną recepturę bez uszczerbku na smaku. Zamiast
ciecierzycy można użyć zwykłą
fasolę, a nawet
ziemniaki pokrojone w kostkę, a dodając
chilli możemy regulować ostrość potrawy zgodnie ze swoimi upodobaniami. Tradycyjnie
chilli con carne podaje się z
ryżem, ale tak samo dobrze (jak nie lepiej) smakuje z grzankami, można je też podać z
ziemniakami w mundurkach lub
kuskusem. Jamie zaleca także, aby podać obok potrawy w miseczce
jogurt naturalny, a samo
chilli posypać listkami
kolendry.Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera ” Każdy może gotować”, jak tak dalej pójdzie, to w niedługim czasie przetestuję całą książkę:).Niezawodne
chilli con carne (6 porcji)Składniki:2 średnie
cebule drobno pokrojone2 ząbki
czosnku drobno pokrojone2 średnie
marchewki pokrojone w niedużą kostkę2
łodygi selera naciowego drobno pokrojone2
czerwone papryki pokrojone w paski (ja miałam 1 czerwoną i 1 żółtą)
oliwa1 czubata łyżeczka mielonego
chilli (lub więcej jak ktoś lubi pikantnie)1 czubata łyżeczka mielonego
kminu1 czubata łyżeczka mielonego
cynamonusól morska,
pieprz czarny1 puszka (400 g)
ciecierzycy1 puszka (400 g)
czerwonej fasoli2 puszki (każda po 400 g) krojonych
pomidorów500 g
mielonego mięsa wołowego1 pęczek świeżej
kolendry2 łyżki
octu balsamicznego400 g
ryżu basmanti ( ja miałam parboiled)Przygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię z wysokimi brzegami na średnim ogniu i wlej trochę
oliwy.Wrzuć posiekane warzywa, dodaj
chilli,
kmin i
cynamon i dobrze
posól i popieprz. Smaż ok 7 min.,aż warzywa trochę zmiękną i nabiorą koloru.Następnie dodaj odcedzoną
ciecierzycę,
fasolę i
pomidory.Wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj
mięso, dobrze je na patelni rozdrobnij aby nie pozostało w formie grudek. Napełnij jedną z puszek
wodą i wlej zawartość do patelni.Oberwij listki
kolendry i włóż do lodówki, a łodyżki drobno posiekaj i także włóż do patelni.Dodaj
ocet balsamiczny i dopraw potrawę
solą i
pieprzem.Zagotuj całość, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, mieszając co jakiś czas,aby sos nie przywarł do dna patelni.Wykładamy potrawę na talerze, dodajemy
ryż i posypujemy listkami
kolendry.Smacznego!
Share the post "Niezawodne
chilli con carne Jamiego Olivera"