ßßß Cookit - przepis na Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z postem poniżej, przygotowałam dzisiaj na obiad chilli con carne Jamiego Olivera i nikt mi nie wmówi,że gotowiec w markecie jest smaczniejszy!:) Jest to jedno z dań, które „robią się same”, a dodatkowo Jamie uprościł tradycyjną recepturę bez uszczerbku na smaku. Zamiast ciecierzycy można użyć zwykłą fasolę, a nawet ziemniaki pokrojone w kostkę, a dodając chilli możemy regulować ostrość potrawy zgodnie ze swoimi upodobaniami. Tradycyjnie chilli con carne podaje się z ryżem, ale tak samo dobrze (jak nie lepiej) smakuje z grzankami, można je też podać z ziemniakami w mundurkach lub kuskusem. Jamie zaleca także, aby podać obok potrawy w miseczce jogurt naturalny, a samo chilli posypać listkami kolendry.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera ” Każdy może gotować”, jak tak dalej pójdzie, to w niedługim czasie przetestuję całą książkę:).
Niezawodne chilli con carne (6 porcji)
Składniki:
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 średnie marchewki pokrojone w niedużą kostkę
2 łodygi selera naciowego drobno pokrojone
2 czerwone papryki pokrojone w paski (ja miałam 1 czerwoną i 1 żółtą)
oliwa
1 czubata łyżeczka mielonego chilli (lub więcej jak ktoś lubi pikantnie)
1 czubata łyżeczka mielonego kminu
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
sól morska,pieprz czarny
1 puszka (400 g) ciecierzycy
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
2 puszki (każda po 400 g) krojonych pomidorów
500 g mielonego mięsa wołowego
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
400 g ryżu basmanti ( ja miałam parboiled)
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię z wysokimi brzegami na średnim ogniu i wlej trochę oliwy.
Wrzuć posiekane warzywa, dodaj chilli,kmin i cynamon i dobrze posól i popieprz. Smaż ok 7 min.,aż warzywa trochę zmiękną i nabiorą koloru.
Następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, fasolę i pomidory.Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj mięso, dobrze je na patelni rozdrobnij aby nie pozostało w formie grudek. Napełnij jedną z puszek wodą i wlej zawartość do patelni.
Oberwij listki kolendry i włóż do lodówki, a łodyżki drobno posiekaj i także włóż do patelni.
Dodaj ocet balsamiczny i dopraw potrawę solą i pieprzem.
Zagotuj całość, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, mieszając co jakiś czas,aby sos nie przywarł do dna patelni.
Wykładamy potrawę na talerze, dodajemy ryż i posypujemy listkami kolendry.
Smacznego!
Share the post "Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera"
Źródło:http://karmelowy.pl/niezawodne-chilli-con-carne-jamiego-olivera