Wykonanie
Co powiecie na
chili con carne, tani obiad ? Dawno nie gotowałam, więc trzeba było odświeżyć pamięć.
Chili con carne oznacza
chili, a właściwie bardzo dużo
chili i
mięso. No ale każdy doprawia ile może. My lubimy ostre jedzonko, więc było ostro!To
chili con carne jest inspirowane przepisem Jamiego Olivera . Moja wersja nie różni się tak bardzo od jego, poza
płatkami chili, których użyłam zamiast sproszkowanej
chili i
pieprzu kajeńskiego. Użyłam też przetarte
pomidory.
Chili con carne to takie klasyczne danie, które można jeść na wiele sposobów, z
ryżem lub kromką dobrego
chleba.
Przepis na
chili con carne z
mięsem i
fasoląSkładniki: na 5-6 porcji2
cebule, średnie2 ząbki
czosnku2
marchewki, średnie3
łodygi selera2
czerwone papryki1 łyżeczka
płatków chili, czubata½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka
cynamonusól i
pieprz do smaku1 puszka
ciecierzycy (400 g)1 puszka
czerwonej fasoli (400g)2 puszki przetartych
pomidorów600 g
mielonego mięsa wołowo wieprzowego2 łyżki
octu balsamicznego1 doniczka
kolendryWykonanie:Obierz i posiekaj
cebulę,
czosnek,
marchew i
seler. Oczyść
paprykę z nasion i pokrój w kostkę.Na patelni o wysokich brzegach, podsmaż warzywa na odrobinie
oleju.Dodaj
przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.Odcedz
ciecierzycę i
fasolę i dodaj do warzyw wraz z
pomidorami.Wreszcie dodaj
mięso, doprawsolą,
pieprzem i
octem balsamicznym i gotuj
chili con carne przez 30 minut.Pod koniec gotowania wrzuć do garnka posiekane łodyżki
kolendry. Liście zostawdo przybrania.Podawać
chili con carne z
ryżem lub
chlebem i guacamole .Polecane przepisyPieczone
udka z kurczaka z
oregano,
czosnkiem i
płatkami chiliSzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaKurczak marynowany w tandoori z grilaPrawdziwe spaghetti bologneseOrientalne
ziemniaki z
kurkami na ostro