Wykonanie
Chilli con carne jest chyba jednym z popularniejszych dań jednogarnkowych. Bardzo sycące, pikantne, na pewno trafi, w Wasz gust!
Chilli con carne jest bardzo proste - tak naprawdę, wrzucamy wszystko do jednego garnka, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok godziny.
Banalne prawda? Jest w nim dosyć sporo składników, jednak zawsze można przygotować na więcej dni albo dla całej gromady wygłodniałych studentów i nie tylko!
składniki:6 porcji2
cebule2 ząbki
czosnku2
marchewki2
papryki czerwone2
łodygi selera naciowego500 g
mięsa mielonego wieprzowego2 łyżki
octu balsamicznegogarść
pietruszkipuszka
ciecierzycypuszka
czerwonej fasoli2 puszki
pomidorówprzyprawy:po czubatej łyżeczce
kminu,
chilli,
cynamonusól,
pieprz do smaku3 łyżki
oleju rzepakowegojogurt naturalnyCebulę i
czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na
olej i smażymy 2 minuty.
Marchew i
seler kroimy w plasterki,
paprykę w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy
przyprawy i smażymy około 5-7 minut. Następnie odcedzamy
ciecierzycę i
fasolę i wrzucamy do garnka razem z
pomidorami.
Mięso dzielimy na małe kawałki i również dodajemy do przysmażających się warzyw. Do pustej puszki po pomidorach wlewamy
wodę i zalewamy nasze danie. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Podajemy z kleksem
jogurtu i
natką pietruszki.Wartości odżywcze:porcja: 489 gwęglowodany: 44 g
białko: 27 gtłuszcze: 27 gkalorie: 533 kcal