Wykonanie
Kolejne sycące, jednogarnkowe i w pełni wegetariańskie danie! Idealne na jesienne i zimowe wieczory, Nieziemsko rozgrzewające i po prostu pyszne danie! :)Mimo, że pogoda na razie nas rozpieszcza to myślę, że i tak w najbliższym czasie zupa będzie jak znalazł! Smacznego :) A muszę również dodać, że przepis pochodzi z gazety 'Be Active' i jest autorstwa Tomasza Woźniaka :)
składniki:4 porcje2
cebule2
marchewki4 ząbki
czosnku100 g
soczewicypuszka
ciecierzycypuszka
pomidorów3
łodygi selera naciowegopęczek
pietruszkisól,
pieprz2 łyżeczki kuminu2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
oleju rzepakowegoNa
oleju podsmaż pokrojoną w piórka
cebulę i
czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę
marchew,
przyprawy i
soczewicę. Chwilę podsmażamy i dodajemy 2 szklanki
wody,
pomidory oraz pokrojonego w kostkę
selera. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw
solą i
pieprzem. Zupę lekko blendujemy, pozostawiając kawałki warzyw. Następnie dodajemy odcedzoną
ciecierzycę. Dahl nakładamy na talerze i zajadamy!Właściwości odżywcze:porcja 441 gkalorie 414 kcal
białko 19 gtłuszcze 9 gwęglowodany 65 g