Wykonanie
klasyk w wersji nieco odchudzonej
Chilli con carne w wersji oryginalnej przygotowuje się z
wołowiny. Ja jednak postawiłam na
mięsko chudsze i lżejsze, a mianowicie
indyka.Uwielbiam gotować, ale nie
mogę powiedzieć tego o okiełznaniu bałaganu jaki po nim pozostawiam. Genialne w tym daniu jest to, że brudzimy w zasadzie jeden garnek, deskę i nóż!! Czyż nie cudeńko?Kolejną zaletą jest to, że robimy sobie żarełko na 2 dni, nie zapominając o największej jego zalecie: smak. Będąc dzieckiem nie chciałam nawet patrzeć na
mięso mielone. Teraz ubóstwiam mielony
drób i coraz częściej u nas w domu się pojawia ;)
Składniki:500g
mielonego mięsa z indyka2
papryki czerwone2
cebule średniej wielkości2 puszki
fasoli czerwonej2 ząbki
czosnkuok. 400 ml
wywaru drobiowegook. 350 ml passaty pomidorowejok 1/4 świeżej
papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki suszonej - można więcej wg. upodobań
oreganokolendrasłodka paprykasól i
pieprzolej /
masło klarowane
Wykonanie:
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Kroimy drobno
papryki,
czosnek i
cebule.
Fasolkę odsączamy z zalewy.Na rozgrzanym
maśle podsmażamy
cebulkę i
czosnek, a po chwili dodajemy
papryki. Kiedy warzywa już są lekko podsmażone, podkręcamy na chwilę ogień, wrzucamy łyżkę
masła i dodajemy
mięsko. Podsmażamy je partiami rozdrabniając przy tym drewnianą łychą. Na koniec dodajemy
fasolkę, passatę i gorący
bulion. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15-20min.Doprawiamy do smaku i ewentualnie dodajemy nieco więcej pikanterii i ... gotowe ! :)Mega szybkie, niedrogie, syte i pyyyszne!Można podawać samodzielnie lub np. z
ryżem /
pieczywkiem.Smacznego :)