ßßß
Składniki:500g mielonego mięsa z indyka2 papryki czerwone2 cebule średniej wielkości2 puszki fasoli czerwonej2 ząbki czosnkuok. 400 ml wywaru drobiowegook. 350 ml passaty pomidorowejok 1/4 świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki suszonej - można więcej wg. upodobańoreganokolendrasłodka paprykasól i pieprzolej / masło klarowane
Wykonanie:Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Kroimy drobno papryki, czosnek i cebule. Fasolkę odsączamy z zalewy.Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę i czosnek, a po chwili dodajemy papryki. Kiedy warzywa już są lekko podsmażone, podkręcamy na chwilę ogień, wrzucamy łyżkę masła i dodajemy mięsko. Podsmażamy je partiami rozdrabniając przy tym drewnianą łychą. Na koniec dodajemy fasolkę, passatę i gorący bulion. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15-20min.Doprawiamy do smaku i ewentualnie dodajemy nieco więcej pikanterii i ... gotowe ! :)Mega szybkie, niedrogie, syte i pyyyszne!Można podawać samodzielnie lub np. z ryżem / pieczywkiem.Smacznego :)