Wykonanie
Pyszny
kurczak w meksykańskiej potrawce to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Podałam go z
chipsami nachos lub jak kto woli z
ryżem, danie jest super pyszne.
SKŁADNIKI :4
udka kurczaka2-3 łyżki
oleju1 puszka
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1
cebula, obrana i pokrojona w kostkęgarść mrożonego
groszkugarść mrożonej zielonej
fasolki1
marchew, pokrojona w talarki1 puszka
pomidorówsól i
słodka papryka do smaku2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęszczypta suszonego
imbiru do smaku1
papryczka chilli drobno pokrojona1-2 szklanki
wodynatka pietruszki do posypaniaPRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
papryką. Na patelnię wlewamy
olej, podsmażamy
kurczaka z jednej i drugiej strony po kilka minut. Podsmażone kawałki
kurczaka przekładamy na talerz.Na patelnię, na której smażyliśmy
kurczaka, wrzucamy
cebulę i
czosnek, chwilkę podpiekamy. Po chwili dodajemy,
marchew,
pomidory z puszki,
groszek,
fasolkę zieloną,
papryczkę chilli i
wodę. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy
kukurydzę, całą
fasolkę czerwoną z zalewą i dolewamy
wody. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelewamy potrawkę, układamy w niej kawałki
kurczaka i całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180*C, około 1 godziny. Sos ładnie się zredukuje i będzie go mniej a
mięso stanie się bardzo miękkie.Na talerz wykładamy kawałki
mięsa, porcję
ryżu i polewamy
sosem meksykańskim. Danie jest pikantne ale jeżeli takiego nie lubimy omijamy
papryczkę chilli. Smacznego.