Wykonanie
Rate this postPyszna zupa meksykańska . Nie wiem czy w Meksyku taką gotują , ale wiem że jest niebiańsko dobra . Uwielbiam te smaki . Po prostu meksyk w garnku ..
kukurydza , mnóstwo
czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! 😉 Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco
chilli con carne 😉 Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki 😉
Składniki :0,5 kg
mięsa mielonego wołowego1 puszka
czerwonej fasoli1
marchew1 duża
cebula1 łodyga
selera naciowego4 ząbki
czosnku1 mała puszka
kukurydzy1 puszka
pomidorów krojonych2 łyżki koncentratu1
czerwona papryka1 łyżeczka mielonego
chilli lub mniej jeśli ma być łagodna1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka wędzonej mielonej
papryki słodkiej1 łyżeczka mielonego kuminu1 płaska łyżeczka mielonych nasion
kolendrysól do smaku2 kostki
bulionowe wołowe3,5 l
wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej )
Cebulę ,
seler naciowy i
czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na
oleju lub
smalcu ( jak kto woli 😉 ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy
mięso mielone , kumin ,
kolendrę ,
chilli ,
cukier i
sól do smaku . Smażymy do momentu aż
mięso się zrumieni . Troszkę to trwa 😉 Przekładamy do garnka , zalewamy
woda , dodajemy kostki
bulionowe ,
fasolę ,
marchew pokrojoną w dowolne kawałki i gotujemy około 20 minut .Następnie dodajemy
pomidory z puszki , koncentrat i podsmażoną
czerwona paprykę . A także
kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy . Gotujemy do momentu , aż zupa
zrobi się jednolita . Około 60 minut . Serwujemy na gorąco , posypaną świeżymi listkami
kolendry lub
natki pietruszki 😉 Smacznego !