ßßß
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba;-)Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku.Może stanowić samodzielne danie,ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Składniki:2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała cebula,1-2 ząbki czosnku,0,5 szkl. bulionu,oliwa,kukurydza z puszki lub słoika,fasola czerwona z puszki lub słoika,papryka czerwona,pół małej papryczki chilli ( lub cała),pół pęczka kolendry,sól, papryka słodka w proszku, chilli, kumin.Przygotowanie:Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę . Następnie wrzucić kukurydzę i fasolę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą, papryką i kuminem. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.