Wykonanie
Poziom trudnościW tym daniu rządzi diabeł. Diabeł, który mocno pali w piecu, znaczy w ustach. Każdy kęs ożywia umysł i ciało. Hiszpański diabeł jest bardzo pikantny, a mimo to chętnie poprosicie o dokładkę, albo o dwie. To wyjątkowe danie przygotowuje się ze świeżych produktów, w mniej niż 30 minut.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:250 g chorizo2
cebule2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka½
żółtej papryki1
papryczka chili (cała z nasionami) lub ¼ łyżeczki
chili w płatkach5
pomidorów suszonych z
oliwy5 świeżych
pomidorów1 garść świeżej
kolendrysól i
pieprz do smaku250 g
ryżu do paelli**
Ryż do paelli –
ryż o krótkich, okrągłych ziarnach – najlepszy to calasparra lub bomba, ale bardzo trudne do kupienia w Polsce. Zastąpić je można włoskim
ryżem Arborio lub Carnaroli, a w ostateczności
ryżem do sushi.Sposób przygotowania:
Ryż delikatnie posolić i ugotować w ½ litra
wody, przez ok. 20 minut. W tym czasie
kiełbasę chorizo pokroić w talarki i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w piórka i dodać do
kiełbasy.
Papryki oczyścić z nasion, pokroić w krótkie paski.
Papryczkę chili drobno posiekać i razem ze
słodką papryką przełożyć na patelnię.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, wrzucić na patelnię.
Świeże
pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię, dolać
wodę.
Wszystko przyprawić
solą i
pieprzem.
Miej więcej w tym czasie
ryż powinien się ugotować. Należy przełożyć go na patelnię do warzywnego sosu i wymieszać. Podawać na gorąco z siekaną świeżą
kolendrą.
Smacznego!