ßßß Cookit - przepis na Ryż czerwony z meksykańskim sosem

Ryż czerwony z meksykańskim sosem

nazwa

Wykonanie

Ryż czerwony jest źródłem witaminy A, B, D i E oraz cynku, selenu, magnezu, żelaza i błonnika.
Korzystnie wpływa na krążenie, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność.
Składniki:
szklanka czerwonego ryżu
4 duże pomidory (850g)
średnia papryka czerwona (150g)
średnia papryka żółta (150g)
mała cebula czerwona
mała cebula żółta
szklanka kukurydzy konserwowej
szklanka fasoli czerwona konserwowej
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz, chili
Przygotowanie :
Ugotować czerwony ryż- przepłukać go zimną wodą, następnie gotować w osolonej wodzie ok 30 min.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Paprykę pokroić w małe paski.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na łyżce oleju.
Dodać paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Odparować nadmiar wody.
Dodać fasolę, kukurydzę, doprawić, wymieszać.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/10/ryz-czerwony-z-meksykanskim-sosem.html