Wykonanie
Ryż czerwony jest źródłem witaminy A, B, D i E oraz cynku, selenu, magnezu, żelaza i błonnika.Korzystnie wpływa na krążenie, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność.
Składniki:szklanka czerwonego
ryżu4 duże
pomidory (850g)średnia
papryka czerwona (150g)średnia
papryka żółta (150g)mała
cebula czerwonamała
cebula żółtaszklanka
kukurydzy konserwowejszklanka
fasoli czerwona konserwowej2 ząbki
czosnkułyżka
olejułyżeczka
papryki słodkiej mielonej
sól,
pieprz,
chiliPrzygotowanie :Ugotować czerwony
ryż- przepłukać go zimną
wodą, następnie gotować w osolonej wodzie ok 30 min.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Paprykę pokroić w małe paski.
Cebule pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na łyżce
oleju.Dodać
paprykę i
pomidory, dusić pod przykryciem ok 20 minut.Odparować nadmiar
wody.Dodać
fasolę,
kukurydzę, doprawić, wymieszać.