ßßß
Składniki (8 porcji)Sos:Łyżka oliwyZąbek czosnkuCzerwona papryka2 papryczki chilliŁyżeczka soli morskiej lub 1/2 łyżeczki zwykłej soliPęczek kolendry2 puszki (po 400g) krojonych pomidorówŁyżka keczupuNadzienie:2 puszki (po 400g) czerwonej fasoli2 puszki (po 250g) słodkiej kukurydzy250g cheddarapaczka (8 sztuk) pszennych tortilliPrzygotowaniePosiekaj cebulę, paprykę, papryczki chilli i kolendrę.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę i chilli. Posól i duś na małym ogniu przez kwadrans.Kiedy warzywa będą miękkie, dorzuć na patelnię posiekaną kolendrę.Dodaj pomidory z puszki, po czym wlej do puszek wodę i wlej na patelnię.Dodaj keczup i duś przez 10 minut – w tym czasie zrobisz nadzienie.Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie fasolę, odcedź kukurydzę.Wymieszaj w misce fasolę i kukurydzę. Zetrzyj ser i dodaj do warzyw (zostaw tylko trochę do posypania gotowej potrawy). Wymieszaj.Nałóż mniej więcej 1/3 sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmaruj po całym dnie.Następnie ułóż warstwę dwóch tortilli, zakrywając cały sos.Teraz nałóż 1/3 mieszanki fasoli z serem, zakrywając nią tortille. Następnie nałóż 1/4 pozostałego sosu i znowu dwie tortille.Powtórz te czynności jeszcze dwa razy – fasola z serem, , sos, tortille, znowu fasola, sos,tortille.Ostatnią warstwę tortilli posmaruj resztą sosu i posyp pozostałym serem.Piecz przez 10 minut.Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu N.Lawson
Zobacz także:Faszerowane paprykiPizza z pomidorami i szpinakiemPyszna zapiekanka z warzywami