ßßß
Przy shoarmie podałam jako dodatek ryż smażony. Dużo osób pytało się mnie jak go zrobiłam, więc po krótce opowiem tutaj. Tak będzie prościej:-).Składniki:
1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,1 mała cebula,1-2 ząbki czosnku,przecier pomidorowy,0,5 szkl. bulionu,oliwa,sól, papryka słodka.Przygotowanie:Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw.