Wykonanie
Szakszuka to jeden z moich sposobów na szybki obiad. Robię ją dość często, bo jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta do przygotowania. Moja wersja odrobinę różni się od oryginalnej, ale to takie danie, które właśnie należy modyfikować po swojemu.Szakszuka- 1
cebula- 1
czerwona papryka- 3 ząbki
czosnku-
sól- 1 łyżeczka kuminu- 1/2 łyżeczki
kolendry- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki
chili w płatkach- 2
pomidory- ok. 50 ml przecieru- 4
jajka- listki świeżej
kolendry1) Podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek oraz pokrojoną w paski
paprykę.2) Dodać
sól, kumin,
kolendrę,
słodką paprykę,
chili w płatkach i podsmażyć, mieszając.3) Dodać pokrojone w kostkę
pomidory i
przecier pomidorowy, dusić przez 15 minut.4) Zrobić cztery wgłębienia i wbić w nie
jajka.5) Lekko je posolić, przykryć i dusić, aż się zetną.6) Posypać
kolendrą.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal