ßßß
Składniki na chilli:- 500 gram mielonego mięsa wołowego- 2 średnie cebule- 2 ząbki czosnku- 1 średnia czerwona papryka- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 puszka czerwonej fasoli- sól, pieprz- 1 plaska łyżeczka cukru- 0,5 pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry- 2 czubate łyżeczki kminu rzymskiego- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry- kilka ziaren gorczycy- szczypta mielonego cynamonu- pieprz czarny- ewentualnie papryczka chilli- kwaśna śmietana do podania- olej do smażeniaSkładniki na placuszki:- 1 szklanka mąki kukurydzianej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 0,5 szklanki wody- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka soliSposób przygotowania:Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Myjemy paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę.Następnie obieramy czosnek.Teraz możemy przygotować przyprawy. W tym celu prażymy kmin, kolendrę(ziarna) i gorczycę na patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy paprykę i przesmażamy cały czas mieszając przez około 2 minuty.Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy.Gdy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki razem z sosem a także utarte w moździerzu przyprawy, sól, pieprz, cynamon, cukier i ewentualnie paprykę chilli(sproszkowaną lub pokrojoną świeżą).Gotujemy około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.W tym czasie możemy przygotować placuszki kukurydziane.Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Następnie do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, sól, dolewamy wodę i oliwę.Wszystko razem zagniatamy, aż składniki się połączą.Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na 4 lub 6 kawałków i formujemy na blasze okrągłe placuszki o grubości około 3-5 mm.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut.Gdy placki się pieką wracamy do naszego chilli.Po 25 minutach od rozpoczęcia gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną kolendrę lub natkę pietruszki.Mieszamy i gotujemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.Gdy placki się upieką wykładamy je na talerz i nakładamy chilli con carne.Podajemy z kwaśną śmietaną lub guacamole.Smacznego!