Wykonanie
Świetne i szybkie danie. Niezwykle proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszne.
Składniki na
chilli:- 500 gram
mielonego mięsa wołowego- 2 średnie
cebule- 2 ząbki
czosnku- 1 średnia
czerwona papryka- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 puszka
czerwonej fasoli-
sól,
pieprz- 1 plaska łyżeczka
cukru- 0,5 pęczka
natki pietruszki lub świeżej
kolendry- 2 czubate łyżeczki
kminu rzymskiego- 0,5 łyżeczki ziaren
kolendry- kilka ziaren
gorczycy- szczypta mielonego
cynamonu-
pieprz czarny- ewentualnie
papryczka chilli- kwaśna
śmietana do podania-
olej do smażeniaSkładniki na placuszki:- 1 szklanka
mąki kukurydzianej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 0,5 szklanki
wody- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka
soliSposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Myjemy
paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę.Następnie obieramy
czosnek.Teraz możemy przygotować
przyprawy. W tym celu prażymy
kmin,
kolendrę(ziarna) i
gorczycę na patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.W garnku rozgrzewamy
olej i szklimy na nim
cebulę razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Gdy
cebula będzie zeszklona dodajemy
paprykę i przesmażamy cały czas mieszając przez około 2 minuty.Następnie dodajemy
mielone mięso i smażymy.Gdy
mięso się usmaży dodajemy
pomidory z puszki razem z sosem a także utarte w moździerzu
przyprawy,
sól,
pieprz,
cynamon,
cukier i ewentualnie
paprykę chilli(sproszkowaną lub pokrojoną świeżą).Gotujemy około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.W tym czasie możemy przygotować placuszki kukurydziane.Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Następnie do miski wsypujemy
mąkę kukurydzianą,
mąkę ziemniaczaną,
sól, dolewamy
wodę i
oliwę.Wszystko razem zagniatamy, aż składniki się połączą.Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na 4 lub 6 kawałków i formujemy na blasze okrągłe placuszki o grubości około 3-5 mm.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut.Gdy placki się pieką wracamy do naszego
chilli.Po 25 minutach od rozpoczęcia gotowania dodajemy
fasolę z puszki i pokrojoną
kolendrę lub
natkę pietruszki.Mieszamy i gotujemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.Gdy placki się upieką wykładamy je na talerz i nakładamy
chilli con carne.Podajemy z kwaśną
śmietaną lub guacamole.Smacznego!