Wykonanie
Kuchnia meksykańska jest najbliższa moich kubków
smakowych. Opiera się głównie na
kukurydzy, roślinach strączkowych oraz najrozmaitszych odmianach
papryki i
chili. Jak mam więc jej nie kochać? Potrawy pikantne są jak
miód na moje
serce. Jeśli w menu restauracji znajduje się danie ostre, jest niemal 100% pewności, że właśnie je wybiorę. Nie ważne czy chodzi o pizzę,
makaron, przystawkę, sosy,
mięso czy zupę. Jeśli w nazwie jest słowo
chili, pikantne czy diabelskie, nie mam wątpliwości, że chcę tego spróbować. Moja zachłanność na tego rodzaju potrawy już nie raz doprowadziła mnie do kłopotów żołądkowych i poparzenia
języka ale w tym przypadku nie uczę się na błędach :) Chcę jeszcze więcej!Tortille z pikantnym nadzieniem z
mięsa mielonego robię często. Głównie po to by zaspokoić moje pragnienie zjedzenia czegoś co wypala przełyk :) Dodaję do nich duże ilości papryczek, koniecznie z nasionami, do tego
czosnek, który sam w sobie też jest ostry. Całość doprawiam jeszcze suszonym jalapeno. Wiem, że moje podniebienie jest w stanie znieść nieco więcej niż innych, dlatego w liście składników wymienię tylko te niezbędne. Jeśli czyta to ktoś, kto tak jak ja uwielbia odrobinę pikanterii, sam będzie wiedział jak doprawić nadzienie.
Składniki na 4 tortille:szklanka
mąki kukurydzianejszklanka
mąki pszennejpół szklanki ciepłej
wody3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliDodatki:
mięso mielone1
cebula2 ząbki
czosnku2
papryczki chilipół
czerwonej paprykikukurydzaczerwona fasolapuszka
pomidorówser żółtysólpieprzSos jogurtowy:2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezuszczypta
soliszczypta
pieprzuposiekana
kolendraZaczynam od zrobienia ciasta na tortille. W misce przesiewam obie
mąki. Konieczne jest wymieszanie
mąki kukurydzianej razem z pszenną. Ta pierwsza nie ma glutenu przez co gdybyśmy użyli samej
mąki kukurydzianej placki byłyby bardzo kruche. Gluten z
mąki pszennej rozpuszcza się pod wpływem ciepłej
wody, dzięki
czemu ciasto jest bardziej elastyczne. Tak więc do
mąki dodajemy ciepłą
wodę, szczyptę
soli i
oliwę z oliwek. Ciasto zagniatamy, im dłużej tym lepiej. Dostanie się wtedy do niego więcej powietrza. Odstawiamy na około 40 minut.W tym czasie robimy farsz.
Mięso mielone podsmażamy. Gdy będzie rumiane dodajemy
cebulę,
czosnek i
chili pokrojone w kosteczkę. Po chwili dorzucamy resztę składników, czyli
paprykę,
kukurydzę,
fasolę i doprawiamy. Gdy wszystko razem lekko się poddusi wlewamy
pomidory z puszki. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Odstawiamy aż wystygnie.Ciasto na tortille odpoczęło więc możemy zabrać się za formowanie placków. Ciasto kładę na stolnicę i dzielę na 4 równe części. Z każdej formuję małą kuleczkę, którą następnie wałkuję na cienki placek. Nie może on być za cienki bo błyskawicznie mógłby się spalić. Rozgrzewamy suchą patelnię. Najlepsza będzie teflonowa. Gdy jest naprawdę gorąca smażymy na niej pojedynczo tortille. Po dwie minuty z każdej strony. Musimy pilnować bo na plackach tworzą się pęcherzyki powietrza, które lubią się przypalić.Gdy mamy już gotowe tortille, nakładamy na nie farsz, posypujemy
serem i zawijamy. Sposób zawijania - pełna dowolność. Zawinięte tortille układam na patelni grillowej i delikatnie opiekam z każdej strony aby były cieplutkie.Podaję z
sosem jogurtowym dla złagodzenia pikantnego smaku.
A dla fanów absurdalnego brytyjskiego humoru, odcinek kochanego przez nas "idioty", właśnie z Meksyku.