ßßß Cookit - przepis na meksyk w kuchni, czyli pikantne kukurydziane tortille

meksyk w kuchni, czyli pikantne kukurydziane tortille

nazwa

Wykonanie

Kuchnia meksykańska jest najbliższa moich kubków smakowych. Opiera się głównie na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz najrozmaitszych odmianach papryki i chili. Jak mam więc jej nie kochać? Potrawy pikantne są jak miód na moje serce. Jeśli w menu restauracji znajduje się danie ostre, jest niemal 100% pewności, że właśnie je wybiorę. Nie ważne czy chodzi o pizzę, makaron, przystawkę, sosy, mięso czy zupę. Jeśli w nazwie jest słowo chili, pikantne czy diabelskie, nie mam wątpliwości, że chcę tego spróbować. Moja zachłanność na tego rodzaju potrawy już nie raz doprowadziła mnie do kłopotów żołądkowych i poparzenia języka ale w tym przypadku nie uczę się na błędach :) Chcę jeszcze więcej!
Tortille z pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego robię często. Głównie po to by zaspokoić moje pragnienie zjedzenia czegoś co wypala przełyk :) Dodaję do nich duże ilości papryczek, koniecznie z nasionami, do tego czosnek, który sam w sobie też jest ostry. Całość doprawiam jeszcze suszonym jalapeno. Wiem, że moje podniebienie jest w stanie znieść nieco więcej niż innych, dlatego w liście składników wymienię tylko te niezbędne. Jeśli czyta to ktoś, kto tak jak ja uwielbia odrobinę pikanterii, sam będzie wiedział jak doprawić nadzienie.
Składniki na 4 tortille:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Dodatki:
mięso mielone
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
pół czerwonej papryki
kukurydza
czerwona fasola
puszka pomidorów
ser żółty
sól
pieprz
Sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
posiekana kolendra
Zaczynam od zrobienia ciasta na tortille. W misce przesiewam obie mąki. Konieczne jest wymieszanie mąki kukurydzianej razem z pszenną. Ta pierwsza nie ma glutenu przez co gdybyśmy użyli samej mąki kukurydzianej placki byłyby bardzo kruche. Gluten z mąki pszennej rozpuszcza się pod wpływem ciepłej wody, dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne. Tak więc do mąki dodajemy ciepłą wodę, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Ciasto zagniatamy, im dłużej tym lepiej. Dostanie się wtedy do niego więcej powietrza. Odstawiamy na około 40 minut.
W tym czasie robimy farsz. Mięso mielone podsmażamy. Gdy będzie rumiane dodajemy cebulę, czosnek i chili pokrojone w kosteczkę. Po chwili dorzucamy resztę składników, czyli paprykę, kukurydzę, fasolę i doprawiamy. Gdy wszystko razem lekko się poddusi wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Odstawiamy aż wystygnie.
Ciasto na tortille odpoczęło więc możemy zabrać się za formowanie placków. Ciasto kładę na stolnicę i dzielę na 4 równe części. Z każdej formuję małą kuleczkę, którą następnie wałkuję na cienki placek. Nie może on być za cienki bo błyskawicznie mógłby się spalić. Rozgrzewamy suchą patelnię. Najlepsza będzie teflonowa. Gdy jest naprawdę gorąca smażymy na niej pojedynczo tortille. Po dwie minuty z każdej strony. Musimy pilnować bo na plackach tworzą się pęcherzyki powietrza, które lubią się przypalić.
Gdy mamy już gotowe tortille, nakładamy na nie farsz, posypujemy serem i zawijamy. Sposób zawijania - pełna dowolność. Zawinięte tortille układam na patelni grillowej i delikatnie opiekam z każdej strony aby były cieplutkie.
Podaję z sosem jogurtowym dla złagodzenia pikantnego smaku.
A dla fanów absurdalnego brytyjskiego humoru, odcinek kochanego przez nas "idioty", właśnie z Meksyku.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/09/meksyk-w-kuchni-czyli-pikantne.html