Wykonanie
Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych.Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutajSKŁADNIKICiasto (na 10 ok. 20 cm tortilli)200g
mąki kukurydzianej
200g
mąki pszennej300 ml gorącej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soliFarsz250g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1
papryka czerwonapuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasoli1/2 słoiczka
przecieru pomidorowego (ok.100g)150g
sera żółtegosól,
pieprz,
papryka ostra,
chili w proszku,
kmin rzymski
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIENajpierw przygotowujemy ciasto na tortille.
Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy
sól.Wlewamy gorącą
wodę i mieszamy, aż
mąka ją wchłonie.
Dodajemy
oliwę.
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.Teraz zabieramy się za farsz.
Cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy
mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą
łopatką lub łyżką. Solimy,
pieprzymy, dodajemy szczyptę
chili i po łyżeczce kuminu i
papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę
wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby
papryka trochę zmiękła.
Potem dodajemy odsączoną
kukurydzę i
fasolę oraz
koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by
kukurydza i
fasola były chrupiące, a nie miękkie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej
mąką placki o średnicy około 20 cm.
Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, ażsię zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)
Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy
serem.
Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż
ser się rozpuści.
Możemy podawać same, z kwaśną
śmietaną lub - tak jak my lubimy- z
sosem czosnkowym :)
SMACZNEGO :)