ßßß
200g mąki pszennej300 ml gorącej wody2 łyżki oliwy1 łyżeczka soliFarsz250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryka czerwonapuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)150g sera żółtegosól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymskiolej do smażenia
PRZYGOTOWANIENajpierw przygotowujemy ciasto na tortille.Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie.
Dodajemy oliwę.
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.
Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, ażsię zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem.
Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.
Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym :)
SMACZNEGO :)