ßßß Cookit - przepis na Łosoś i kaczka sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków

Łosoś i kaczka sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków

nazwa

Wykonanie

Łosoś i kaczka sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków
Składniki:
Filet z łososia 300 g
Pierś z kaczki 3 szt
Makaron ryżowy 150 g
Marchew 250 g
Imbir świeży 40 g
Wodorosty Wakame 40 g
Olej sezamowy 2 łyżeczki
Sos ostrygowy 50 ml
Sos sojowy jasny 50 ml
Kolendra świeża 30 g
Jajo 2 szt
Czosnek 1 główka
Groszek cukrowy 30 g
Cebula dymka 2 szt
Papryka chilli Kamis 2 g
Curry Kamis 2 g
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2g
Buraki czerwone 2 szt
Ocet ryżowy 20 ml
Oliwa z oliwek 20 ml
Rzepa daikon 150 g
Pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Sól, pieprz biały mielony
Łososia zamarynować w pieprzu cayenne, imbirze i posypać pomidorami Kamis. Włożyć do piekarnika na 160 stopni i piec ok. 7 min domowy sposób. na warsztatach był przygotowana metodą sous vide Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok. 1,5 godz. Obrać i zamarynować w posiekanej kolendrze, sosie sojowym, ostrej papryczce, imbirze. Dolać oliwę i sok z limonki. Sałatkę z buraków podawać z łososiem.
Kaczkę zamarynować w imbirze od strony skóry oraz posypać pieprzem Cayenne. Smażyć od zimnej patelni, skórą do dołu na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. możemy też przygotować metodą sous vide .
Marchew, rzepę daikon i cebulę pokroić w cienkie paseczki, posiekać czosnek.
Ugotować makaron sojowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny curry indyjskiego. Zdjąć z patelni na niej przesmażyć jajo jak na jajecznicę. Dolać sos sojowy i odrobinę wody. Jajo należy pokruszyć na małe kawałeczki. Do jaja dodać warzywa i ugotowany makaron. Doprawić sokiem z limonki i posiekana kolendrą.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/10/osos-i-kaczka-sous-vide-na-saatce-z.html