Wykonanie
Łosoś i
kaczka sous vide na
sałatce z orientalnym
makaronem ryżowym i
sałatką z pieczonych czerwonych
burakówSkładniki:Filet z
łososia 300 gPierś z
kaczki 3 szt
Makaron ryżowy 150 g
Marchew 250 g
Imbir świeży 40 gWodorosty Wakame 40 g
Olej sezamowy 2 łyżeczki
Sos ostrygowy 50 ml
Sos sojowy jasny 50 ml
Kolendra świeża 30 g
Jajo 2 szt
Czosnek 1 główka
Groszek cukrowy 30 g
Cebula dymka 2 szt
Papryka chilli Kamis 2 g
Curry Kamis 2 g
Suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią 2g
Buraki czerwone 2 szt
Ocet ryżowy 20 ml
Oliwa z oliwek 20 ml
Rzepa daikon 150 g
Pieprz młotkowany z
kolendrą Kamis
Sól,
pieprz biały mielony
Łososia zamarynować w
pieprzu cayenne,
imbirze i posypać
pomidorami Kamis. Włożyć do piekarnika na 160 stopni i piec ok. 7 min domowy sposób. na warsztatach był przygotowana metodą sous vide
Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok. 1,5 godz. Obrać i zamarynować w posiekanej
kolendrze,
sosie sojowym,
ostrej papryczce,
imbirze. Dolać
oliwę i
sok z limonki.
Sałatkę z
buraków podawać z
łososiem.
Kaczkę zamarynować w
imbirze od strony skóry oraz posypać
pieprzem Cayenne. Smażyć od zimnej patelni, skórą do dołu na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. możemy też przygotować metodą sous vide .
Marchew,
rzepę daikon i
cebulę pokroić w cienkie paseczki, posiekać
czosnek.Ugotować
makaron sojowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny
curry indyjskiego. Zdjąć z patelni na niej przesmażyć
jajo jak na jajecznicę. Dolać
sos sojowy i odrobinę
wody.
Jajo należy pokruszyć na małe kawałeczki. Do
jaja dodać warzywa i ugotowany
makaron. Doprawić
sokiem z limonki i posiekana
kolendrą.