Dzisiejszy obiad. Jako, że mam już zupełnie dość pieczonego łososia (którego jem na okrągło) postanowiłam tym razem wykombinować coś innego. Zrobiłam więc przegląd lodówki i wyszło super! A porcja duża, dla całej rodziny, albo na parę dni :PSkładniki:300 g łososia(wyfiletowanego)200 g makaronu ryżowego1 por1 papryczka chilliokoło 3-4 cm imbiru1 cebulkadymka2 ząbki czosnku2 garści migdałów2 jajka2 łyżeczki cukrumarynata:3 łyżki oliwy2 łyżki sosu sojowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki sosu teriyaki1 łyżeczka pieprzucytrynowego1 łyżeczka przyprawy do ryby1/2 łyżeczki ostrej papryki1 ząbek czosnkudość dużo soliPrzygotowanie:1) Mieszamy składniki marynaty2) Myjemy łososia(w razie potrzeby zdejmujemy skórę), kroimy na kawałki i wrzucamy do marynaty.3) Kroimy dymkę i pora, chilli, imbir i czosnek drobno siekamy.4) Na patelni/woku rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy i wrzucamy chilli, imbir i czosnek.5) Następnie wrzucamy łososia ( ja wlałam razem z marynatą ale pewnie lepiej najpierw podsmażyć łososia a potem dolać marynatę) a po chwili dodajemy jeszcze dymkę, pora i dwie łyżeczki cukru.6) Gdy wszystko nam się podsmaży dodajemy gotowy makaron i mieszamy.7) Dorzucamy jajka i porządnie wszystko mieszamy aż nam się zetną.smacznego :)