ßßß
Składniki:2 filety z łososia2 ząbki czosnku1/2 por(część biała)kawałek świeżego imbiru2 plasterki cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha1 łyżka mąki ziemniaczanejoliwa z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Gotujemy wodę i zalewamy herbatę Matcha. Parzymy ok. minuty.
Do rondelka przeciskamy przez praskę czosnek i starty na tarce imbir,
po czym zalewamy zaparzoną herbatą. Wrzucamy do herbaty plastry cytryny oraz sos sojowy.
Siekamy białą część pora na plasterki.
Na oliwie przesmażamy filety w towarzystwie pora.
Zalewamy łososia herbacianą zalew ą tak, by nie przykrywała całkowicie ryby. Gotujemy jakieś 5-7 min.
Wyciągamy ryb ę . Rozrobiamy w odrobinie zimnej wody mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się sosu herbacianego, od razu mieszając.
Wk ł adamy łososia do sosu na parę minut, doprawiamy solą i pieprzem. Poddajemy na talerzu z polanym sosem.