Wykonanie
Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmakowitszych ryb. Można go przyrządzać na wiele sposobów, gdyż w przeciwieństwie do ryb bardziej delikatnych,
łosoś świetnie radzi sobie z nawet bardzo konkretnymi w smakach
przyprawami.Dzisiaj prezentujemy
łososia pieczonego w marynacie
koperkowo - czosnkowej.Bardzo wyraźny smak smak
czosnku i
koperku świetnie komponuje się z
mięsem tej tłustej
ryby.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)

Składniki:- filety z
łososia - 4 spore sztuki- 4 łyżki
oliwy (z
oliwek)- sok z połowy
cytryny- 2 duże, posiekane, ząbki
czosnku- świeży
koperek - według uznania, ale lepiej dużo- łyżeczka
sosu sojowego-
sól,
pieprz do smakuSposób wykonania:1) W małej misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz
łososia.2) Próbujemy - ma być konkretny, słonawy,
przyprawny smak.3) W dużej misce kładziemy filety i zalewamy je tą zalewą/marynatą.4) Odstawiamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.5) Następnego dnia wykładamy filety na blachę do pieczenia.6) Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 220 st. C.Smacznego =)A do tego - obowiązkowo lampka dobrego
winA