ßßß Cookit - przepis na łosoś w porach

łosoś w porach

nazwa

Wykonanie

Łososiowi nie potrzeba wiele, żeby wspaniale smakował. Dziś proponuję łatwy i szybki przepis na tę pyszną rybę w prostym sosie z porów i śmietanki. Okazuje się, że por i łosoś to wręcz idealne połączenie, a ostrość pora świetnie współgra z delikatnym mięsem ryby. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv dla 2-3 osób:
500 g filetów łososia,
1 duży por,
200 g śmietany 12–18%,
sól i pieprz, pieprz cytrynowy, granulowany czosnek,
masło do smażenia i odrobinkę oliwy,
troszkę soku z cytryny
Pora pokroić w paseczki. Podsmażyć na maśle (1–2 łyżki), aż będzie szklisty.Łososia posypać solą, pieprzem gruboziarnistym, cytrynowym i czosnkiem. Smażyć (można też upiec w piekarniku) do złotego koloru. Do porów dodać śmietankę i troszkę soku z cytryny (do smaku). Mieszać, żeby sos zgęstniał - czasem warto dodać trochę rozmieszanej z wodą mąki. Nałożyć na talerze usmażoną rybę, a na niej sos.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/osos-w-porach.html