ßßß Cookit - przepis na Łosoś w peperonacie wg K.Okrasy

Łosoś w peperonacie wg K.Okrasy

nazwa

Wykonanie

Książka z Lidl Polska przydała się w okresie świąt, chociaż obiecałam sobie, że ryb w tym roku na blogu będzie więcej.. nie tylko ryb bo i owoców morza..zatem zaczynamy od tego tygodnia :-)
Łosoś mimo długiego przepisu wcale nie jest wymagający i nie jest trudny! nie bójcie się podczas czytania! Za to jest bardzo dobry i aromatyczny, idealny na święta ale nie tylko...niedzielny obiad to idealna pora by zasiąść do pachnącego stołu :-) Kto kocha ryby ten z pewnością będzie zachwycony! Miałam takie szczęście, że dosłownie w Wigilię rano Baziółka przywiozła mi pod same drzwi cały karton ziół, które między innymi wykorzystałam w tym przepisie :-)
wg Karola Okrasy z moimi zmianami
Składniki: peperonata
400g obgotowanych ziemniaków ( u mnie 200g surowych )
4 papryki kolorowe
2 cebule
kilka ząbków czosnku
por posiekany w kostkę
posiekana chili
pęczek bazylii grubo siekanej
olej rzepakowy
sól, pieprz
Wszystkie składniki kroimy na grubą kostkę, rozrzucamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, spryskujemy oliwą i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 180'
Składniki: łososia
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kminku roztartego w moździerzu
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
pęczek kolendry
4 filety z łososia
biały pieprz
Kolendrę mieszamy z solą oraz czosnkiem. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i obtaczamy w kolendrze i i czosnku. Doprawiamy pieprzem. Łososia gotujemy na parze około 10 minut lub jeśli wolimy upieczonego, pieczemy w piecu.
Składniki: sosu
400g krojonych pomidorów
sól, pieprz
skórka starta z limonki
80g masła
cukier
Na patelni smażymy pomidory, gdy odparują dodajemy masło, limonkę oraz sól i pieprz.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy sos pomidorowy, następnie upieczona peperonatę, na nią wykładamy plastry łososia i zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu rozrzucamy listki świeżej bazylii i podajemy :-) Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/01/osos-w-peperonacie-wg-kokrasy.html