Wykonanie
Książka z Lidl Polska przydała się w okresie świąt, chociaż obiecałam sobie, że ryb w tym roku na blogu będzie więcej.. nie tylko ryb bo i
owoców morza..zatem zaczynamy od tego tygodnia :-)
Łosoś mimo długiego przepisu wcale nie jest wymagający i nie jest trudny! nie bójcie się podczas czytania! Za to jest bardzo dobry i aromatyczny, idealny na święta ale nie tylko...niedzielny obiad to idealna
pora by zasiąść do pachnącego stołu :-) Kto kocha
ryby ten z pewnością będzie zachwycony! Miałam takie szczęście, że dosłownie w Wigilię rano Baziółka przywiozła mi pod same drzwi cały karton
ziół, które
między innymi wykorzystałam w tym przepisie :-)
wg Karola Okrasy z moimi zmianamiSkładniki: peperonata400g obgotowanych
ziemniaków ( u mnie 200g surowych )4
papryki kolorowe2
cebulekilka ząbków
czosnkupor posiekany w kostkęposiekana
chilipęczek
bazylii grubo siekanej
olej rzepakowysól,
pieprzWszystkie składniki kroimy na grubą kostkę, rozrzucamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy
solą i
pieprzem, spryskujemy
oliwą i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 180'Składniki:
łososiaoliwa z oliwek1 łyżeczka
kminku roztartego w moździerzu2 ząbki
czosnku pokrojone w plastrypęczek
kolendry4 filety z
łososiabiały pieprzKolendrę mieszamy z
solą oraz
czosnkiem.
Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i obtaczamy w
kolendrze i i
czosnku. Doprawiamy
pieprzem.
Łososia gotujemy na parze około 10 minut lub jeśli wolimy upieczonego, pieczemy w piecu.Składniki: sosu400g krojonych
pomidorówsól,
pieprzskórka starta z
limonki80g
masłacukierNa patelni smażymy
pomidory, gdy odparują dodajemy
masło,
limonkę oraz
sól i
pieprz.Do żaroodpornego naczynia przekładamy
sos pomidorowy, następnie upieczona peperonatę, na nią wykładamy plastry
łososia i zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu rozrzucamy listki świeżej
bazylii i podajemy :-) Smacznego!