Wykonanie
Jak już wspominałam w kilku postach, mój mąż ostatnio okupuje kuchnię. Zawsze potrafił gotować ale to co się dzieje teraz, zaskakuje nawet mnie. Ponieważ od zawsze nie przepadam za Walentynkami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię, zrobił dla mnie to danie przed Walentynkami. I.. się rozpłynęłam. Naprawdę! Placki są genialne, a sos który przygotował jest po prostu fantastyczny! Jeśli nie macie pomysłu na
chiński makaron to koniecznie zapamiętajcie ten przepis:)
Składniki:200 g
makaronu ryżowego2 łyżki posiekanej
dymkiszklanka startej
marchewki1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 łyżki
oleju sezamowego2
jajkasólchili - wg gustu
olej do smażenia (u nas
ryżowy)sos:3/4 szklanki
wody1/4 szklanki
octu ryżowego2 świeże
papryczki chili2 łyżki
mąki kukurydzianej6 łyżeczek
cukruWykonanie:Przygotuj sos. Do miksera wlej
wodę,
ocet,
cukier, 2 papryczki i zmiksuj. Wlej masę do garnka i zagotuj dodaj
mąkę i wymieszaj. Odstaw.Przygotuj
makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z
makaronem w misce. Smaż placki a obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem.Smacznego!