Wykonanie
Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych
śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim
dżemem o każdym innym smaku.Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają.Składniki :1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej)4
jajka1 łyżka
cukru1 łyżka
olejuszczypta
soliolej do smażeniaWszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną
oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę.Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony.Przepis na powidła przypominam tu .