Wykonanie
Uwielbiam naleśniki. Goszczą u nas bardzo często. Mam kilka wypróbowanych przepisów a oto jeden z nich: naleśniki bez
mleka.

Składniki :4
jajkaszczypta
soli2 łyżeczki
cukrupół szklanki
mąkipół szklanki
wody ( może być gazowana)łyżeczka
olejuolej do smażeniaZe wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy
wody gazowanej lub ubijemy osobno z
białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością
oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel
oleju.
