Wykonanie
Słodko- kwaśna, niezwykle delikatna zupa tajska która jest
hitem podczas rodzinnych spotkań.Sam zapach już zachęca do skosztowania a smak… mniam, koniecznie musicie jej spróbować.
Łosoś zamarynowany w
oleju sezamowych z pikantną
papryczką chili,
czosnkiem i
imbirem nadaje bulionowi niezwykłego smaku i aromatu.Dzięki
włoszczyźnie Hortex jest bogatsza w witaminy i kolorowa a gdy wiosna za
rogiem na naszych talerzach nie powinno ich zabraknąć


Zupa sama w sobie jest niezwykle prosta i ekspresowa.Na jej przygotowanie wystarczy 30 min nie wliczając czasu marynowania
łososia.Prosta , ekspresowa a niezwykle pyszna, aromatyczna i rzekła bym wykwintna zupa tajska z
łososiem.


Składniki: 500g. fileta z
łososia4 łyżki
oleju sezamowego2 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1/2
papryczki chili1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu 150g.
makaronu ryżowego2 l. rosołu lub
bulionu warzywnego450g.
Włoszczyzny paski Hortex0,5l.
mleczka kokosowegosok z 1/2
limonkiskórka otarta z 1/2
limonki2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
octu ryżowego2łyżki czerwonej pasty
currysól,
pieprzcukierświeża
kolendra do podania z zupą Przygotowanie: Z
łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.
Olej sezamowy wymieszać z, przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku,tartym
imbirem posiekaną
papryczką chili,
solą i
pieprzem.Zamarynować w mieszance
łososia, odstawić na godz. do lodówki.
Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku. Rosół/
bulion podgrzać, dodać
włoszczyznę Hortex oraz
mleczko kokosowe.Doprawić pastą
curry oraz
sokiem i skórką z
limonki.Wlać
sos sojowy i
ocet ryżowy. Rozgrzać patelnie,przełożyć zamarynowanego
łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.Przełożyć
rybę do garnka z
bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami
bulionu resztkami z patelni.Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości
włoszczyzny. Zupę doprawić wg. smaku
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Podawać z
makaronem ryżowym oraz świeżą
kolendrą



Smacznego#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .