ßßß

Zupa sama w sobie jest niezwykle prosta i ekspresowa.Na jej przygotowanie wystarczy 30 min nie wliczając czasu marynowania łososia.Prosta , ekspresowa a niezwykle pyszna, aromatyczna i rzekła bym wykwintna zupa tajska z łososiem.
Składniki: 500g. fileta z łososia4 łyżki oleju sezamowego2 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnku1/2 papryczki chili1 łyżeczka soli1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 150g. makaronu ryżowego2 l. rosołu lub bulionu warzywnego450g. Włoszczyzny paski Hortex0,5l. mleczka kokosowegosok z 1/2 limonkiskórka otarta z 1/2 limonki2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka octu ryżowego2łyżki czerwonej pasty currysól,pieprzcukierświeża kolendra do podania z zupą Przygotowanie: Z łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.Olej sezamowy wymieszać z, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,tartym imbirem posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.Zamarynować w mieszance łososia, odstawić na godz. do lodówki. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku. Rosół/ bulion podgrzać, dodać włoszczyznę Hortex oraz mleczko kokosowe.Doprawić pastą curry oraz sokiem i skórką z limonki.Wlać sos sojowy i ocet ryżowy. Rozgrzać patelnie,przełożyć zamarynowanego łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.Przełożyć rybę do garnka z bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami bulionu resztkami z patelni.Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości włoszczyzny. Zupę doprawić wg. smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżą kolendrą


Smacznego#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .