ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa dyniowa

Tajska zupa dyniowa

nazwa

Wykonanie

Połączenie dyni z mlekiem kokosowym? Czemu nie! Miałam niezmierną ochotę spróbować dyni na sposób orientalny - efekt? Rewelacja! Pyszny, gęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam!
1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2cm świeżego korzenia imbiru
2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
500ml bulionu warzywnego
2 gałązki trawy cytrynowej
sok z połowy limonki
2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
1 paprycza chili (opcjonalnie)
Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć doprawiać: spróbować czy zupa jest wystarczająco kokosowa, jeżeli nie dodać mleka, zostawić jednak odrobinę do przybrania zupy, wcisnąć część soku z limonki, również do smaku i własnego gustu, popieprzyć, posolić i wsypać łyżeczkę cukru, jesli chcemy żeby zupa była delikatnie słodka (ja wsypalam dwie i wcale nie było za dużo). Należy jednak pamiętać, że po zmiksowaniu zupa nieco zmieni smak, tzn. złagodnieje. Jeszcze chwilę pogotować, nastepnię zdjąć z ognia i przestudzić. Zmiksować, podgrzać, ponownie spróbować i ostatecznie doprawić wg uznania. Ja na koniec dodałam jeszcze trochę mleka kosowego i soku z limonki.
Nalać na talerze, przybrać mlekiem kokosowym i pokrojoną w krążki papryczką chili i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/10/tajska-zupa-dyniowa.html