ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa Tom Ka

Tajska zupa Tom Ka

nazwa

Wykonanie

Tajską zupę Tom Ka jadłam pierwszy raz w restauracji ToBaYa.
Jej smak zrobił na mnie duże wrażenie i postanowiłam odtworzyć go w domu. Przejrzałam kilka przepisów w internecie, ostatecznie zaufałam własnej pamięci smaku. Zupę skomponowałam tak, jak ją zapamiętałam - dominujący smak słodko-kokosowy, a po chwili pikantny. Na drugim planie czuć trawę cytrynową i świeży imbir. Zupa jest pełna smaków i rozgrzewająca.
Składniki:
250 ml mleka kokosowego
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowy
1 łyżka pasty Tom Ka
2 suszone liście limonki kaffir
2 cm imbiru
1 trawa cytrynowa
1 czubata łyżeczka cukru
2 plastry limonki
2 plastry chili
200 g krewetek koktajlowych
ryż
Przygotowanie:
Zagotować bulion i mleko kokosowe .
Zmniejszyć grzanie pod garnkiem. Dodać Pastę Tom Ka,liście limonki kaffir, imbir pokrojony w plastry, trawę cytrynową (rozgniecioną), cukier . Gotować 10 minut.
Dodać do zupy k rewetki (obrane i oczyszczone) oraz plastry limonki i chili . Zupę nie gotować, raczej podgrzewać 10 minut.
Zupę podawać z białym ryżem ugotowanym na sypko i liśćmi kolendry.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/tajska-zupa-tom-ka.html