ßßß
Składniki:300-400 g krewetek królewskich1 limonkapól papryczki chilisos chilisos sojowysólpieprzorzeszki ziemneczosnekimbirolej sezamowyolej do smażeniamakaron ryżowykiełki sojowemleko kokosowe3 szt szalotekPrzygotowanie sosu:Do moździeża ścieramy 3 ząbki czosnku i 2 cm imbiru. Dodajemy szczypte soli morskiej i ucieramy na pastę.Dodajemy 100 g orzeszków ziemnych i rozgniatamy je starając się jednak by pozostało sporo wyczuwalnych kawałków.Wyciskamy sok z limonki, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu chili oraz łyżeczkę oleju sezamowego oraz kilka łyżek mleka kokosowego, mieszamy i odkładamy na bok.Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gotowy odkładamy na bok.Ścieramy pokaźny ząbek czosnku oraz ok cm imbiru oraz siekamy pół papryczki chili.W woku minute podsmażamy czosnek, imbir, chili oraz kielki sojowe i posiekaną szalotkę. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut po czym dodajemy sos oraz makaron, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez minute by smaki się połączyły.Przekładamy na półmisek bądź talerze i cieszymy sie kwaśno pikantnym smakiem krewetek z imbirową nutka:)Incoming search terms:krewetki z makaronemmakaron z krewetkami