Wykonanie
Składniki2 porcje:200 g filetu z
łososia bez skóry i ości100 g
makaronu ryżowego 3 mm2 łyżki
oleju roślinnego1
papryczka chili1,5 łyżki startego
imbiru2 łyżki
sezamu2 łyżki pasty miso2 łyżki
sosu sojowego1
limonka1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju sezamowego4 łyżki posiekanego
szczypiorkuświeża
kolendraPrzygotowanie
Łososia pokroić na małe około 2 cm kawałki. Ugotować
makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni lub w woku podgrzać
olej, dodać
papryczkę chili, tarty
imbir,
sezam i chwilkę je podsmażyć.Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso,
sos sojowy, skórkę z całej
limonki i sok z połowy,
cukier. Mieszając podgrzewać na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.Dodać kawałki
łososia i obsmażyć je z każdej strony (ok. 2 minuty) tylko do czasu aż
mięso zmieni kolor na
pomarańczowy.Włożyć
makaron, skropić
olejem sezamowym. Podgrzać, posypać
szczypiorkiem i
kolendrą, skropić resztą
limonki.