ßßß
(3-4 porcje)Składniki:starta skórka i sok z 1 limonki4 dymki, posiekane w cienkie cienkie plasterki wraz ze szczypiorem200 g bimi lub brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu1 łyżeczka pasty lub sosu chili60 ml oleju sezamowego400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki150 g makaronucukier do smakuPrzygotowanie:W średniej miseczce wymieszaj skórkę i sok z limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj.W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź.W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju sezamowego, włóż wyjętego z marynaty łososia (zachowaj marynatę) i obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej na dużym ogniu, włóż ¾ dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj brokuły i marynatę z łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż brokuły przestaną być surowe.Wlej do patelni ¼ szklanki wody, włóż makaron i łososia i gotuj, delikatnie mieszając, przez około 2 minuty. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, rozłóż makaron do miseczek, posyp resztą dymki i podawaj.Smacznego!
English versionSalmon noodles with broccolini(3-4 servings)Ingredients:grated zest and juice from 1 lime4 scallions, thinly sliced200 g of broccolini, trimmed and cut in half lengthwise1 clove garlic , minced3 cm piece of fresh ginger, grated60 low sodium soy sauce1 teaspoon chilli paste or sauce60 ml toasted sesame oil400 g salmon fillet, skin discarded, cut into 2 cm cubes150 g noodlessugar to tastePreparation:Combine lime zest and juice, garlic, ginger, soy, chilli paste, 2 tablespoons sesame oil, and 1 teaspoon sugar. Add salmon chunks and toss to coat.Meanwhile, bring a pot of water to a boil, add broccolini and cook for 2 minutes. Remove with a slotted spoon, add noodles to water and cook according to package directions, and drain.Heat 1 tablespoon of sesame oil in large pan over high heat. Drain the salmon from the marinade (reserving marinade) and cook, turning for 1 ½ minutes until caramelized, remove and wipe out skillet.Add remaining oil to the skillet over medium high heat and add ¾ of the scallions and stir fry for 30 seconds. Add the broccolini and the reserved salmon marinade, cook, stirring, until broccolini is cooked, about 3-5 minutes.Add ¼ cup of water, the noodles and the salmon to the pan and cook, tossing gently until warmed throughout, about 2 minutes. Top with remaining scallions.Enjoy!
Share the post "Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini"


