Wykonanie
Jest kilka takich połączeń składników, które zawsze się sprawdzają. To
między innymi duet
łosoś-
sos sojowy oraz
trio łosoś-
sos sojowy-
sezam. Elementy stworzone po to, aby występowały razem i wprawiały w stan upojenia
kubki smakowe.To danie jest kolejnym dowodem potwierdzającym powyższą teorię.
Łosoś w sezamowej panierce smażony bez tłuszczu wychodzi idealnie - jest mięciutki i soczysty.
Makaron soba wymieszany z
sojową marynatą po rybie stanowi idealne uzupełnienie, a dodatek
szczypiorku to już wisienka na torcie.Danie jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Rybę można zamarynować rano, schować do lodówki, a resztę czynności - które zajmują mniej więcej 10 minut - wykonać po pracy lub weekendowym spacerze. Trzeba jednak pamiętać, aby wyjąć
łososia z lodówki odpowiednio wcześniej (przed smażeniem), aby ogrzał się do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie nie uda się go idealnie usmażyć - albo będzie surowy w środku, albo panierka z
sezamu przypali się od zbyt długiego smażenia, którego wymaga zimna
ryba.
(inspiracja: Kwestia Smaku)Składniki na 2 porcje2 filety z
łososia bez skóry (każdy o wadze ok. 150-200 g)150 g pełnoziarnistego
makaronu soba3-4 łyżki
sezamu4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
cukru trzcinowego2 łyżeczki świeżo startego
imbiru2 łyżki posiekanego grubego
szczypiorkuPrzygotowanieW misce połączyć
sos sojowy,
ocet ryżowy,
cukier i
imbir. Mieszać do czasu, aż
cukier się rozpuści. Przelać marynatę przez sitko, aby pozbyć się włókien
imbiru.W głębokim talerzu umieścić filety z
łososia i zalać je marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej lub (najlepiej) schować do lodówki na kilka godzin.
Rybę należy wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed smażeniem, żeby ogrzała się do temperatury pokojowej.
Łososia wyjąć z marynaty i w całości obtoczyć w
sezamie.Resztę marynaty przelać do rondelka lub na małą patelnię. Podgrzewać do delikatnego zgęstnienia sosu.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z przygotowanym sosem.Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Łososia smażyć z każdej strony na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. Ziarna
sezamu z panierki powinny się lekko zezłocić, ale nie przypalić. Czas smażenia zależy od wielkości fileta. Na pierwszej stronie smażyć przez ok. 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć trochę krócej (2 minuty). Na końcu dosmażyć krótko (ok. minutę) z dwóch pozostałych stron.
Makaron umieścić w głębokich talerzach lub miskach. Na wierzchu ułożyć usmażone łososie. Posypać
szczypiorkiem.Smacznego!